Een shetlandpony heeft wel eens last van laminitis (hoefbevangenheid). Hoefbevangenheid is een ontsteking van de lederhuid tussen de hoornwand en het hoefbeen: de wandlederhuid. Het is geen bacteriële ontsteking. De ontsteking ontstaat meestal door giftige stoffen die in het lichaam ontstaan.

Bij laminitis kan u ondersteunende voeding geven, te bestellen bij Medpets

Mogelijke oorzaken

  • te overvloedige voeding
  • plotseling overstappen op andere voeding
  • kan voorvallen bij een merrie die lang aan de nageboorte is blijven staan
  • kan ook voorkomen als de shetlandpony werkelijk in overconditie is

Symptomen

Meestal hebben de voorbenen last van deze ziekte, soms ook alle vier de benen. De pony vertoont duidelijk tekenen van pijn en staat met de voorbenen stijf en schuin naar voren gericht. De pony wil het voorste gedeelte van de hoef niet belasten, als ze zich verplaatst dan zal dit gebeuren op een zodanige manier dat het achterste gedeelte van de hoef het eerst de grond zal raken.

Wat te doen?

Als u denkt dat uw pony last heeft van hoefbevangenheid dan verwittigt u de dierenarts, deze zal in ieder geval de pijn die uw pony heeft verzachten. Het is ook heel belangrijk dat de hoefsmid de hoeven goed bekapt en in zijn normale vorm terug brengt. Indien de pony herstelt dan blijft dit meestal een pony waarbij eiwitrijk voer beperkt of zelfs helemaal niet kan gegeven worden.

Bron: van Raak r. en redactie www.overdieren.nl, 2004, De Shetlandpony. Warffum: Welzo Media Productions