Inhoud van dit artikel

Het zijn niet enkel mensen die te veel kunnen eten en vet opslaan, ook bij dieren kan dit het geval zijn. Hyperlipaemie is de naam voor een teveel een vetachtige stoffen die in het bloed aanwezig zijn. Ook een Shetlandpony kan te veel vet opslaan.

Hyperlipaemie komt meestal voor bij hoogdrachtige merries, maar ook bij merries die nog niet lang geleden bevallen zijn of te vroeg zijn bevallen. Deze ziekte komt vaker voor tijdens winters waarbij het veel sneeuwt. Plotseling een verandering van voeder of van de hoeveelheid voeder in de maanden januari tot april kan ook tot hyperlipaemie leiden.

Mogelijke oorzaken

- Te veel pony's op een te kleine oppervlakte waardoor deze niet voldoende gras kunnen eten

- Een gebrek aan bijvoederen tijdens de winter

- Te royale conditie tijdens de zomer waardoor de lever aangetast wordt, de leverfunctie voldoet dan niet meer tijdens de winter

- In de laatste maanden van de dracht heeft een merrie behoefte aan extra energie, als er dan in de winter te weinig energierijke voeding gegeven wordt verhoogd dit de kans op hyperlipemie

Symptomen

   • verminderde eetlust
   • diarree
   • lange tijd aan de waterbak de mond spoelen zonder te drinken
   • heel treurig ergens in een hoekje staan

Een pony die minder gaat eten kan darmontsteking hebben, eventueel veroorzaakt door wormen of het eten van zand. Haal er snel de dierenarts bij, alle organen kunnen vervet geraken wat leidt tot functieverlies en uiteindelijk de dood van uw pony. Indien men niet te lang wacht met het bijhalen van een dierenarts dan kan een goede behandeling uw pony nog genezen.

Bron: van Raak r. en redactie www.overdieren.nl, 2004, De Shetlandpony. Warffum: Welzo Media Productions