Droes is een bacteriële infectie die zich vooral manifesteert aan de lymfeklieren rond de keel. Niet zelden is droes het gevolg van een influenza-infectie. Influenza veroorzaakt soms een ontsteking van het slijmvlies wat de droesbacterie de mogelijkheid biedt om door te breken. Ook andere virusinfecties kunnen droes als gevolg geven, evenals stress van de pony. Droes is vooral besmettelijk via de voeder- en drinkbakken.

Symptomen

 • etterende neusuitvloeing
 • koorts
 • zwelling van de lymfeklieren rond het hoofd en de hals
 • tussen de kaken bevindt zich dikwijls een harde ronde zwelling

Wat te doen?

Zo snel mogelijk laurierzalf of zwarte zalf (kamfer ichtiol) aanbrengen, deze moeten de zwellingen doen afnemen. Droes is heel besmettelijk, soms kan het bij jonge dieren met een beperkte weerstand de dood tot gevolg hebben. De besmette pony's moeten geruime tijd geïsoleerd blijven en mogen niet deelnemen aan keuringen of evenementen.

Bron: van Raak r. en redactie www.overdieren.nl, 2004, De Shetlandpony. Warffum: Welzo Media Productions

Het zijn niet enkel mensen die te veel kunnen eten en vet opslaan, ook bij dieren kan dit het geval zijn. Hyperlipaemie is de naam voor een teveel een vetachtige stoffen die in het bloed aanwezig zijn. Ook een Shetlandpony kan te veel vet opslaan.

Hyperlipaemie komt meestal voor bij hoogdrachtige merries, maar ook bij merries die nog niet lang geleden bevallen zijn of te vroeg zijn bevallen. Deze ziekte komt vaker voor tijdens winters waarbij het veel sneeuwt. Plotseling een verandering van voeder of van de hoeveelheid voeder in de maanden januari tot april kan ook tot hyperlipaemie leiden.

Mogelijke oorzaken

- Te veel pony's op een te kleine oppervlakte waardoor deze niet voldoende gras kunnen eten

- Een gebrek aan bijvoederen tijdens de winter

- Te royale conditie tijdens de zomer waardoor de lever aangetast wordt, de leverfunctie voldoet dan niet meer tijdens de winter

- In de laatste maanden van de dracht heeft een merrie behoefte aan extra energie, als er dan in de winter te weinig energierijke voeding gegeven wordt verhoogd dit de kans op hyperlipemie

Symptomen

   • verminderde eetlust
   • diarree
   • lange tijd aan de waterbak de mond spoelen zonder te drinken
   • heel treurig ergens in een hoekje staan

Een pony die minder gaat eten kan darmontsteking hebben, eventueel veroorzaakt door wormen of het eten van zand. Haal er snel de dierenarts bij, alle organen kunnen vervet geraken wat leidt tot functieverlies en uiteindelijk de dood van uw pony. Indien men niet te lang wacht met het bijhalen van een dierenarts dan kan een goede behandeling uw pony nog genezen.

Bron: van Raak r. en redactie www.overdieren.nl, 2004, De Shetlandpony. Warffum: Welzo Media Productions

Koliek kent vele vormen. Het is een verzamelnaam voor buikpijnen, zowel de hevige buikpijn als de minder hevige buikpijn. 

Symptomen

 • zweten
 • schrapen
 • omkijken naar zijn buik
 • bijten in de buik of met zijn achterbenen slaan naar de buik
 • zich omgooien en wentelen en luid kreunen

Haal bij bovenstaande symptomen onmiddelijk de dierenarts erbij. Je weet immers niet hoe erg het is of kan worden. Bij koliek moet je het zekere voor het onzekere nemen.

Mogelijke oorzaken

 • darmkrampen
 • gasvorming
 • verstopping
 • maagovervulling
 • slijmvliesontsteking
 • worminvasie
 • vergiftiging
 • zweervorming
 • slag of knoop in de darm

Het eten van beschimmeld voer of het drinken van te veel koud water, eten van overvloedig voorjaarsgras of plotselinge verandering van voeder kan koliek in de hand werken.

Zandkoliek

Door het eten van veel zand kan er zandkoliek ontstaan, dit komt bij de Shetlander vaak voor. Heel wat Shetlanders worden gehouden op kleine zandbakjes of in volkstuinen, hier is het opletten en waakzaam zijn! Bedek desnoods de zandbak met rubberen roostermatten.

Wat te doen?

Bij koliek kan je eerst wat met de pony stappen of longeren in draf. Blijkt er na 10 minuten beweging geen verbetering te zijn dan moet de dierenarts er bij gehaald worden. Een slag in de darm is de ergste vorm koliek en kan alleen genezen door operatief ingrijpen.

Bron: van Raak r. en redactie www.overdieren.nl, 2004, De Shetlandpony. Warffum: Welzo Media Productions - Band G., (2001), De Shetlandpony als gezelschapsdier. Deurne: Etiko.

Een shetlandpony heeft wel eens last van laminitis (hoefbevangenheid). Hoefbevangenheid is een ontsteking van de lederhuid tussen de hoornwand en het hoefbeen: de wandlederhuid. Het is geen bacteriële ontsteking. De ontsteking ontstaat meestal door giftige stoffen die in het lichaam ontstaan.

Bij laminitis kan u ondersteunende voeding geven, te bestellen bij Medpets

Mogelijke oorzaken

 • te overvloedige voeding
 • plotseling overstappen op andere voeding
 • kan voorvallen bij een merrie die lang aan de nageboorte is blijven staan
 • kan ook voorkomen als de shetlandpony werkelijk in overconditie is

Symptomen

Meestal hebben de voorbenen last van deze ziekte, soms ook alle vier de benen. De pony vertoont duidelijk tekenen van pijn en staat met de voorbenen stijf en schuin naar voren gericht. De pony wil het voorste gedeelte van de hoef niet belasten, als ze zich verplaatst dan zal dit gebeuren op een zodanige manier dat het achterste gedeelte van de hoef het eerst de grond zal raken.

Wat te doen?

Als u denkt dat uw pony last heeft van hoefbevangenheid dan verwittigt u de dierenarts, deze zal in ieder geval de pijn die uw pony heeft verzachten. Het is ook heel belangrijk dat de hoefsmid de hoeven goed bekapt en in zijn normale vorm terug brengt. Indien de pony herstelt dan blijft dit meestal een pony waarbij eiwitrijk voer beperkt of zelfs helemaal niet kan gegeven worden.

Bron: van Raak r. en redactie www.overdieren.nl, 2004, De Shetlandpony. Warffum: Welzo Media Productions

Patella luxatie is de benaming voor losse knieschijven die van hun plaats kunnen schuiven. De dierenarts moet deze aandoening vaststellen maar een ervaren persoon kan dit ook voelen of zelfs zien, het kniegewricht beweegt naar buiten. Patella luxatie is een erfelijke knieafwijking. Iedere zichzelf respecterende fokker zal dan ook niet fokken met pony's waarvan in de bloedlijn patella luxatie voorkomt.

Bron: van Raak r. en redactie www.overdieren.nl, 2004, De Shetlandpony. Warffum: Welzo Media Productions

Rhinopneunomie is een verkoudheidsvirus dat bij alle pony's verlammingsverschijnselen veroorzaakt, bij drachtige merries kan dit abortus veroorzaken.

Symptomen

 • koorts
 • hoesten
 • dikke benen
 • slappe staart (bij de neurologische vorm)
 • onstabiel lopen (bij de neurologische vorm)

Behandeling

Er is geen specifieke behandeling voor rhinopneunomie, enkel bij de verkoudheidsvorm herstellen de pony's meestal snel.

Bron: van Raak r. en redactie www.overdieren.nl, 2004, De Shetlandpony. Warffum: Welzo Media Productions

Staart- en maneneczeem

Paard krabt zich aan paalDit soort eczeem wordt ook wel zomerjeuk genoemd. De pony heeft jeuk in de manen en in de staart. De staart en de manen worden dan ook dikwijls gedeeltelijk of geheel kaal geschuurd. Vooral IJslandse paarden worden er door getroffen. Ook bij Shetland pony's komt het voor en in sommige bloedlijnen zelfs iets vaker. Het is een allergische reactie op een insectenbeet (Culicoïdes Robertii mug) die voornamelijk 's avonds actief is tijdens de zomermaanden. De vrouwelijke muggen hebben bloed nodig om eieren te leggen. De paarden worden gebeten door de muggen en deze laten wat speeksel met eiwitten achter in het paard. Deze eiwitten blijken de oorzaak te zijn van de allergie. Het paard krijgt vreselijke jeuk en zal alles doen om de jeuk te verlichten en beginnen schuren tegen drinkbak, staldeur, voerbak, tuinhek,... Dit kan soms leiden tot verlies van manen en staart.  De allergische pony's worden meestal 's avonds en 's ochtends binnengehouden. 

Hoe kan je eczeem behandelen?

 • Het dier beschermen tegen insectenbeten is de meest voor de hand liggende oplossing. Je kan daarvoor in de handel speciale eczeemdekens kopen. De romp, hals, buik en staartwortel worden dan bedekt. Je kan ook het dier 's morgens en 's avonds op stal plaatsen. Maar het is geen garantie dat het dan niet gebeten wordt. Ook in de stal kunnen mugggen aanwezig zijn. 
 • Meestal slaat het eczeem toe in de omgeving van vochtige bosrijke streken. Je zou het bijvoorbeeld kunnen verhuizen naar een meer winderige en drogere plek (zoals aan zee). Maar uiteraard heeft niet iedereen die mogelijkheid.
 • Vraag aan uw dierenarst naar een verzorgingsmiddel. 
Bron: van Raak r. en redactie www.overdieren.nl, 2004, De Shetlandpony. Warffum: Welzo Media Productions - Band G., (2001), De Shetlandpony als gezelschapsdier. Deurne: Etiko. - https://www.paardenarts.nl/kennisbank/zomereczeem-bij-paarden