Inhoud van dit artikel

Paarden zien goed genoeg om gevaar te kunnen vermijden maar echt goed zien doen ze dat niet. Bij de mens staan de ogen vooraan in het hoofd wat er voor zorgt dat we een driedimensioneel zicht hebben.

Mensen hebben een zeer goed dieptezicht, ook andere levende wezens hebben dat, jagers zoals katten, honden, valken, uilen, ... Bij paarden staan de ogen aan de zijkant van het hoofd waardoor ze een lateraal zicht hebben. Dat is een kenmerk dat ze gemeen hebben met andere prooidieren zoals schapen, herten, konijnen, eenden, duiven, ...

Mensen hebben een elastische lens waardoor wij kunnen overschakelen van dichtbij naar ver zien zonder ons hoofd te bewegen. Een paard heeft een minder elastische lens en moet de positie van zijn hoofd aanpassen om scherp te zien. Paarden kunnen niet goed recht voor of vlak achter hun zien, het is dan ook altijd goed om een paard pas aan te spreken wanneer je niet achter hem staat, hij zou kunnen schrikken en als verdediging beginnen trappen naar de persoon die het dichterbij voelt komen. Paarden zien van dichtbij en op middelmatige afstand niet zo scherp in vergelijking met mensen. Maar toch zien paarden beter dan bijvoorbeeld honden of katten, vooral wanneer ze met hun hoofd naar beneden aan het grazen zijn, waardoor de horizon op het scherpste deel van hun netvlies staat.

's Nachts

Paarden zien 's nachts wel beter dan mensen. Het duurt ongeveer 15 minuten voordat de ogen van een paard zich aanpassen aan het donker, en dan kunnen ze prima zien onder de sterren. Paarden hebben meer staafjes in hun ogen dan mensen, deze staafjes zijn nodig voor een beter nachtzicht.

Paarden kunnen dan wel beter in het donker zien dan mensen, maar hun wereld is niet zo kleurrijk als de onze. Ze kunnen de meeste kleuren zien zoals wij maar bij rood en groen zien ze slechts grijstinten. Ze hebben hetzelfde kleurenpalet als mensen die rood-groen kleurenblind zijn.

De manier waarop paarden de wereld zien verschilt doordat hun ogen aan de zijkant van hun hoofd staan, benader een paard dan ook nooit vanaf de achterkant.

Bron: Becker M., Pavia A., Spadafori G., Becker T. (2007). Why do horses sleep standing up? Florida:Health Communications Inc.