Inhoud van dit artikel

ShetlandponySluit een Shetlandpony zo weinig mogelijk op want dit is een echt buitendier! De meeste pony's worden in de weide gehouden, zorg voor een goede bemesting maar begin nu ook niet te overdrijven. Drijfmest van rundvee mag je gebruiken, maar niet van varkens. Hou ook uw maat met kunstmest. Voldoende bemesting is 1 keer drijfmest in het voorjaar en 1 keer kunstmest later in het seizoen. Indien uw Shetlandpony's een klein weiland hebben dan word aangeraden de mest van uw pony dagelijks te verwijderen.

Rantsoeneer de weide

Voor een goed onderhoud van het weiland is het ook aanbevolen om volgens rantsoen te weiden. Je geeft de pony's niet de volledige oppervlakte van het weiland maar je geeft ze af en toe (eventueel dagelijks) een stukje weide erbij. Met wat stroomlint en paaltjes is dit eenvoudig te realiseren. Je kan ook een weiland in 3 gelijke stukken verdelen en telkens omweiden. Een stuk weide dat kort gegeten is kan gesleept worden en eventueel bemest.

De omheining

Hoe je de weide afrastert is heel belangrijk. Het best gebruik je een dik stroomkoord van 1 centimeter doorsnede of een breed stroomlint van 2 centimeter breed (een stroomkoord gaat wel langer mee). Prikkeldraad of een dun stroomkoord van minder dan 1 millimeter zijn levensgevaarlijk. De pony's kunnen ernstige verwondingen oplopen als ze daar doorgaan. De draden plaats je op ongeveer 50 en 100 centimeter van de grond, vooral bij mini-shetlandpony's moet je er op letten dat de draden niet te hoog zitten. Zorg steeds voor goede stevige weidepalen, bij voorkeur geïmpregneerde palen omdat anders de pony's er gemakkelijk in bijten.

Bron: van Raak r. en redactie www.overdieren.nl, 2004, De Shetlandpony. Warffum: Welzo Media Productions

Span ook de draad goed aan!