Paarden hebben een voorkeur voor bepaalde mensen, meestal hebben paarden het liefst de mensen die ze lekkere dingen geeft en lief zijn tegen hun. Paarden kunnen ook een afkeer van mensen hebben, dit zijn dan mensen die een paard oneerlijk en slecht behandeld hebben.

Het paard zal dan dikwijls weglopen van die persoon, zich zenuwachtig gedragen of zelfs dreigen om te schoppen of bijten.

Sommige paarden hebben een vooroordeel tegenover sommige mensen. Een paard kan niet racistisch zijn maar kan wel een afkeer hebben van een bepaald ras of geslacht, dit is dan gebaseerd op nare ervaringen uit het verleden. Paarden die werden mishandeld door een man zullen het wel goed kunnen vinden met vrouwelijke ruiters maar moeilijk doen, of bang zijn, bij mannelijke ruiters. Een paard dat mishandeld is door een mens van een bepaald ras kan zich vijandig gedragen tegenover een ander persoon van dat zelfde ras, zeker als hij van hetzelfde geslacht is als de mishandelaar.

Het tegenovergestelde kan ook natuurlijk, een paard kan zich goed voelen bij iemand die het herinnert aan een vroegere ruiter of verzorger die het dier liefde schonk en goed behandelde.

Bron: Becker M., Pavia A., Spadafori G., Becker T. (2007). Why do horses sleep standing up? Florida:Health Communications Inc.