Wat zijn koudbloedpaarden?

In het oude Europa waren de meeste paarden een kalme soort. Ze waren met elkaar verwant en werden hoofdzakelijk gebruikt om huifkarren en ploegen voort te trekken. De paarden waren kalm en dat was een goede eigenschap.

Ze wandelden voorzichtig en konden abnormale zaken perfect negeren. Het waren ook goede paarden tijdens de oorlog. Ze raakten in de chaos van het slagveld niet in paniek en konden de gewapende strijders uren op hun rug dragen. De zware trekpaarden van tegenwoordig zijn de echte koudbloedpaarden.

Waar zie je nu de koudbloedpaarden?

De koudbloedpaarden zie je op trekpaardevenementen. Paarden zoals de Clydesdale, Percheron, Shire en Belgische trekpaarden tonen daar hoeveel kracht ze hebben.

Video: Veulenkeuring Nederlandse trekpaarden in Gerwen

Wat zijn volbloedpaarden?

Door de toename van de ontdekkingsreizen en handel kwam er een nieuw soort paard naar Europa. Het was kleiner, leniger, sneller en prikkelbaarder. Deze nieuwkomer was waarschijnlijk verwant met de kleine oorlogspaarden van de Aziatische steppen. Ze werden getypeerd als Arabische en Turkse paarden. Deze atletische, levendige en sierlijke volbloeden veroverden de harten van de Europese aristocratie. Net zoals ze reeds de harten van de heersende klasse in hun vaderland hadden veroverd. Dit paard was meer geschikt om op te rijden dan om karren en ploegen voort te trekken. Het vurige paard kon beter getemd worden door een ruiter dan door een ploeger die alleen maar lange teugels tot zijn beschikking had.

Waar zie je de volbloedpaarden nu?

Tegenwoordig vind je de volbloedpaarden terug op de renbaan en bij Arabische paardenschows.

Video: Arabische hengsten show

Wat zijn warmbloedpaarden?

Warmbloedpaarden werden speciaal gefokt voor spring- en dressuurwedstrijden. Zoals voor de Olympische Spelen. Als je hiervoor wil winnen dan moet het paard de juiste mentaliteit hebben. Het paard moet kalm en geconcentreerd zijn. Lenig, sierlijk en het moet snel kunnen reageren op de aanwijzingen van de ruiter.

Warmbloedpaarden werden gefokt voor dressuur en springen. Deze sporten zijn ontstaan uit de stijlvolle manoeuvres van de Europese cavalerie en uit de jacht van de adel.

Waar zie je de warmbloedpaarden nu?

De warmbloedpaarden zoals de Hannoveraan, Oldenburger, Koninklijk Warmbloed Paard Nederland en het Belgisch Warmbloed Paard kan je nu zien op dressuur- en springwedstrijden.

Video: Springwedstrijd paarden De Driesporen

Hebben ze verschillend bloed?

Nee, het is niet het bloed dat deze paarden verschillend maakt. Alle soorten paarden hebben hetzelfde bloed. Het verschil zit in het metabolisme en de skeletspieren. Volbloeden hebben een snelle stofwisseling en koudbloeden hebben meestal een trage stofwisseling.

Hoe sneller de skeletspieren van een paard, hoe beter het zal presteren in een korte tijdspanne op een korte afstand. Wat dus perfect is voor renpaarden. Hoe meer tragere skeletspieren, hoe meer kracht en uithoudingsvermogen het paard zal hebben op lange termijn. Wat dus ideaal is voor een trekpaard of ploegpaard.

De mix daartussen heeft een paard opgeleverd dat geschikt is voor sporten waarvoor het atletisch moet zijn en uithoudingsvermogen heeft voor te springen en dressuur.

Bron: Becker M., Pavia A., Spadafori G., Becker T. (2007). Why do horses sleep standing up? Florida:Health Communications Inc.