Schofthoogte paard / ponyHet verschil tussen een pony en een paard dat het meest opvallend is, is de grootte. Deze hoogte wordt vanaan de schoft gemeten. Paarden zijn over het algemeen groter dan pony's. Paarden die kleiner zijn dan 148 cm. worden over het algemeen beschouwd als een pony. Een echte pony heeft ook andere verhoudingen dan paarden.

De bouw van een Shetlander is anders dan dat van een minipaard. Pony's hebben een struiser lichaam dan paarden en ze zijn ook geneigd om hun benen hoger op te trekken.

Het verschil is niet zo eenvoudig

Maar zo eenvoudig is het verschil tussen en pony en een paard niet. Je hebt paarden die kleiner zijn dan 148 cm. en beschouwd worden als een paard en niet als een pony. Een voorbeeld daarvan is het IJslandse paard, dat is maar 125 tot 133 cm. hoog. In de IJslandse taal bestaat er geen woord voor pony. Dus noemt men deze soort het IJslandse paard.

Een ander voorbeeld is het Noorse fjordenpaard. De paarden van dit ras kunnen gemakkelijk kleiner zijn dan 148 cm. Volgens de meeste definities worden ze dan ook als een pony beschouwd. Maar de mensen die deze paarden fokken beschouwen dit dier echt wel als een paard. En de fokkers zijn niet van plan om hun mening te herzien.

Kleiner dan 148 cm.

Ondanks dat de rassenterminologie nogal verwarrend is kan je toch stellen dat een paard dat kleiner is dan 148cm. een pony is. De Shetlandpony, de Welsh pony en de New Forest pony zijn daarvan duidelijke voorbeelden.

Bron: Becker M., Pavia A., Spadafori G., Becker T. (2007). Why do horses sleep standing up? Florida:Health Communications Inc.