De Engelse rijstijl en de westernstijl van paardrijden zijn niet dezelfde stijl. Een andere naam voor rijstijlen is disciplines. Deze 2 disciplines hebben een verschillende achtergrond en dat heeft ook geleid tot de verschillen.

 De Engelse rijstijl

De twee die vaak voorkomen zijn springen en dressuur. Springen ontstond ergens in de 17de eeuw in Engeland. Deze waren vooral bedoeld voor de aristocratie (regeringsvorm)

Bij het springen gebruikt men een vlak zadel met korte zweetbladen. De ruiter kan dan in verlichte zit gaan om te springen. Dit zadel was populair bij de Britse adel. Ze gebruikten het om op vossenjacht te gaan. Hun favoriete sport. Bij de vossenjacht galoppeerden de ruiters door de velden van het Britse platteland. Ze volgden de honden die jaagden achter de vossen. De ruiters moesten zeer behendig kunnen zijn. Niet zelden werd er gesprongen over hagen, beekjes en hekkens. Voor dit soort van paardrijden moest je het paard goed in toom kunnen houden. De teugels werden stevig met beide handen vastgehouden. Vandaag gebruikt men nog steeds springzadels om te jagen en in paardenwedstrijden waarin er gesprongen moet worden.

Een andere discipline uit de Engelse rijstijl is dressuur. Deze stijl is gegroeid uit het militair rijden en is van oorsprong Europees. Het word ook wel eens paardenballet genoemd omdat rijdens de dressuur het paard erg duidelijke manoeuvres moet uitvoeren op basis van kleine aanwijzingen door zijn ruiter. Dressuurzadels hebben een diepere zit en de zweetbladen zijn langer. Daardoor kan de ruiter rechter in het zadel gaan zitten. Dressuurruiters die van en hoog niveau zijn gebruiken dikwijls dubbele teugels met twee bitten (stang en trens) in de mond van het paard. Ze houden met beide handen twee teugels vast.

De westernstijl

In de Verenigde Staten is de westernstijl het meest populaire rijdiscipline. Deze stijl is beïnvloed door de Mexicaanse cowboys die het vee in bedwang hielden in Californië. Dat was in het begin van de 19de eeuw.

Amerikaanse cowboys gebruikten aangepaste versies van het Mexicaanse zadel om het westernzadel te creëren dat wij nu kennen (diepe zit, zware stijgbeugels, hoorn als handelsmerk). Om zich tijdens het paardrijden met het vee te kunnen bezighouden moesten ze steeds een hand vrij hebben. Dit groeide later uit tot een traditie in het westernrijden, de teugels in één hand nemen. De cowboys gebruikten stangbitten. Daardoor konden ze het hoofd van het paard beter controleren. Dat was een waardevolle hulp bij het achterna zitten van de koeien. Stangbitten worden ok nu nog gebruikt in het westernrijden.

Bron: Becker M., Pavia A., Spadafori G., Becker T. (2007). Why do horses sleep standing up? Florida:Health Communications Inc.