manen van paardOok alle mensen zien er, gelukkig maar, niet hetzelfde uit. De ene heeft blond haar en de andere heeft een bruine haarkleur. Vanwaar komt dit verschil? Dat zit allemaal in de genen. Bij paarden is dit net dezelfde reden.

De Andalusier

Lange en dikke manen. Sommige paardenrassen hebben dat en andere niet. Een soort dat bekend staat om zijn lange lokken is de Andalusiër. Vooral de hengst dan. Deze prachtige manen en staart wordt doorgegeven aan het nageslacht.

Het Friese paard

Het Friese paard staat bekend om zijn golvende manen en staart. Soms hebben ze zulke lange lokken dat ze over de grond slepen.

Ook verschil binnen het ras

De lengte van de manen en de staart zijn binnen het ras dan ook nog eens verschillend. Speciale families binnen een bepaald ras zullen langer haar hebben dan andere binnen dat zelfde ras.

Verzorging

De genen zijn in de eerste instantie verantwoordelijk voor het al dan niet hebben van langere manen en staart. Maar ook de voeding kan een rol spelen. Paarden waarbij de manen en staart goed verzorgd worden zullen er mooier uitzien. Wanneer een staart met voorzichtigheid gewassen wordt, gevlochten en in een staarthoes wordt gedragen dan zal deze minder snel beschadigd worden dan een staart waar het baasje niet naar omkijkt.

Wanneer je manen wast en vlecht dan hebben die een grotere kans om ook langer te worden. Ook de omgekeerde behandeling is een feit. Wanneer men de manen en de staart van het paard ruw behandelt dan zal zelfs de meest weelderige haardos naar de vaantjes geholpen worden. Te veel kammen wanneer het haar vuil is, is ook niet goed. Het haar kan dan afbreken waardoor de staart en manen korter worden. En er dus ook minder mooi uitzien.

 

Bron: Becker M., Pavia A., Spadafori G., Becker T. (2007). Why do horses sleep standing up? Florida:Health Communications Inc.