Of een paard geniet van springen is afhankelijk van zijn karakter en zijn natuurlijke talenten. Paarden moeten ook goed getraind zijn om te springen, evenals zijn ruiter. We gaan er van uit dat de meeste paarden het wel leuk vinden om te springen.

Wilde paarden kunnen van nature goed springen, indien het nodig is springen ze over blokken hout en rotsen. Springen met een ruiter op zijn rug is natuurlijk niet hetzelfde, bovendien kunnen het zware wedstrijden zijn met sprongen van 1m50 en hoger, daarvoor heeft het paard speciale training nodig.

Springpaarden worden in het begin getraind met balken op de grond waar ze moeten over stappen of draven. Na verloop van tijd wordt van het paard gevraagd om met kleine sprongetjes over de balken te springen. De sprongen worden steeds moeilijker en hoger. Er wordt aan het zelfvertrouwen van het paard gewerkt door dit stap voor stap uit te werken.

Als een paard blaakt van zelfvertrouwen en goed kan springen is de kans heel groot dat her paard dit leuk vindt.

Bron: Becker M., Pavia A., Spadafori G., Becker T. (2007). Why do horses sleep standing up? Florida:Health Communications Inc.