Paarden hebben in ieder geval dezelfde basismaken als mensen. Natuurlijk hebben ze wel andere voorkeuren. Wat paarden zullen eten wordt heel erg bepaald door hun reukzin. Wanneer een paard om te eten zijn hoofd in een emmer steekt kan het niet zien wat voor eten het krijgt omdat zijn ogen aan de zijkant staan. De eerste kennismaking met zijn eten gebeurd dus via de neus.

Een ander belangrijk verschil tussen de smaakzin van een paard en een mens is dat paarden niet zo gek zijn van veel variatie in het eten. In tegenstelling tot de mens eet een paard graag steeds hetzelfde. Ze hebben graag hetzelfde voedsel. Dag na dag. Waarschijnlijk is deze voorkeur ontwikkeld voor hun eigen veiligheid. De anatomie en fysiologie van het spijsverteringsstelsel van een paard zijn ontworpen om dagelijks hetzelfde menu te eten. Wanneer er een plotste verandering optreed in het voedselpatroon van een paard dan kunnen ze daarvan ziek worden. Zelfs zo erg dat ze er kunnen aan sterven.

Zoete lekkernijen

Net zoals de meeste mensen hebben paarden ook een voorkeur voor zoetigheid. Ze houden van suikerklontjes, speculoos en andere zoete lekkernijen. Maar dit is geen aangeboren eigenschap. Als een paard nog nooit speculoos gegeten heeft, en je geeft er hem eentje, dan is er grote kans dat hij dit weigert. Het paard zal het eerst willen onderzoeken. Het zal het beter willen ruiken en zijn neus optrekken (dit wordt flemen genoemd). 

Verschillende smaken

Er is onderzoek gedaan naar de smaak van het paard. Dit heeft aangetoond dat een paard veel verschillende smaken lust. Ze hebben een voorkeur voor een lichtjes bittere smaak. Ze hebben graag ruwe rietstroop. Dat smaakt een klein beetje meer bitter dan de zoete stroop die wij gewend zijn. Zelfs wanneer een paard van een bepaalde smaak houd dan zal het dit toch met mate eten. Geef het te veel van deze smaak en het zal waarschijnlijk weigeren om dit op te eten.

Bron: Becker M., Pavia A., Spadafori G., Becker T. (2007). Why do horses sleep standing up? Florida:Health Communications Inc.