De meeste paarden schrikken heel gemakkelijk van voorwerpen die ze niet onmiddelijk kunnen identificeren, zeker als dat voorwerp beweegt. De reden waarom paarden nogal zenuwachtig zijn hangt tesamen met hun lange geschiedenis als prooi.

Paarden stonden vroeger hoog op het menu van veel roofdieren. Sabeltandtijgers, wolven en zelfs prehistorische mensen zouden paarden gegeten hebben. Ook al is het lang geleden dat paarden werden achtervolgd door wezens uit de ijstijd, de paarden blijven nog altijd trouw aan hun instinct, eerst het op een lopen zetten en dan pas de situatie bekijken.

Waarom schrikken van een stukje papier?

Wat heeft een stukje papier dat rondvliegt door de wind nu nog te maken met een achtervolgende sabeltandtijger? Tamme paarden hebben absoluut geen voeling met het leven in het wild, een omgeving waarin ze roofdieren leren herkennen. Hierdoor reageert een paard vaak instinctief als ze iets raars zien in hun omgeving omdat ze denken dat het niet veilig is.

Dan heb je ook nog het probleem van het paardenzicht. In tegenstelling tot de mens hebben paarden een vaste lens, mensen hebben een flexibele lens in elk oog die zich gemakkelijk kan aanpassen en kan focussen op voorwerpen van verschillende afstanden. Voor een paard is de enige manier om scherp te stellen en beter te kunnen zien, zijn hoofd dichterbij of verder van het voorwerp te brengen. Wanneer een paard bang is, dan is daar geen tijd voor, dus kiezen paarden ervoor om weg te rennen en nadien uit te zoeken wat er angstaanjagend was.

De vorm van hun oogbal zorgt voor een uitstekend zicht op lange afstand maar van dichtbij ziet het paard niet alleen onscherp maar ook vergroot. Het paard ziet een papiertje dat ronddwarreld en ritselt niet erg verschillend van een poema die door de struiken sluipt. Het is vergroot en onscherp, een paard denkt dan automatisch aan iets gevaarlijk.

Op hol slaan behoort ook tot een aangeboren behoefte om te vluchten bij gevaar, in combinatie met het krachtige kuddegevoel van een paard. Paarden zijn sociale dieren en voelen zich veilig als ze met veel samen zijn. Van zodra er één paard opschrikt zal de rest van de kudde reageren, in de veronderstelling dat dit paard een goede reden heeft om bang te zijn. Als één lid van de kudde in paniek wegvlucht dan zal de rest massaal op hols slaan.

Bron: Becker M., Pavia A., Spadafori G., Becker T. (2007). Why do horses sleep standing up? Florida:Health Communications Inc.