Politiepaarden hebbenn een heel moeilijke job, ze moeten massa's mensen in bedwang kunnen houden en bestand zijn tegen het lawaai van relschoppers en kanonschoten, ze moeten in alle omstandigheden kalm kunnen blijven in het stadsverkeer en andere chaos.

Een ongetraind paard zou panikeren en de stuipen op het lijf krijgen, politiepaarden worden dan ook getraind om lawaaierige situaties te kunnen verdragen.

Vooralleer een paard kan gepromoveerd worden tot politiepaard moet het een karaktertest ondergaan. Het wordt getest om te bepalen of het de geschikte persoonlijkheid heeft om goed te kunnen omgaan met stressituaties. Het paard krijgt een uitgebreide training en wordt ongevoelig gemaakt voor lawaai, een massa mensen en vele andere soorten stimulansen zoals een paraplu die plots opengaat onder de neus van het paard. Deze training duurt vele maanden voordat het paard in staat is om de straat op te gaan met een agent op zijn rug.

Voor deze stresserende en moeilijke karwei wordt het paard beloond met een uitstekende verzorging en een goed leven tijdens hun pensioen. Gepensioneerde politiepaarden worden gehouden op een boerderij waar ze de rest van hun lieven kunnen genieten van een welverdiende rust. Soms wordt er ook gewoon een goede thuis gezocht of geschonken een de agent die het paard tijdens zijn carrière heeft bereden.

Bron: Becker M., Pavia A., Spadafori G., Becker T. (2007). Why do horses sleep standing up? Florida:Health Communications Inc.