Inhoud van dit artikel

Paardenpoep

Het antwoord op deze vraag is zeer voor de hand liggend, gewoon omdat ze op dat moment nood hebben om hun ontlasting kwijt te geraken. Alhoewel ze ook wel mest zullen maken als ze zenuwachtig zijn.

Uiteraard moeten ze ook plassen. Maar om normaal te kunnen plassen moeten ze juist ontspannen zijn.

Het zenuwstelsel van het paard

Het autonoom zenuwstelsel heeft de controle over de basisfuncties van het lichaam. Het bestaat uit twee tegengestelde delen: het orthosympatisch en het parasympatisch zenuwstelsel. 

Het orthosympatisch zenuwstelsel zal het overnemen wanneer het paard zich in een angstige situatie bevind. Daardoor komt adrenaline vrij en zal het paard tot een bepaalde actie overgaan. De ingewanden en de darmen komen in beweging. Het paard moet zich ontladen met als gevolg dat het paard zal poepen terwijl het aan het in beweging is.

Als de angst bij het paard verdwenen is neemt het parasympatisch systeem het weer over. Het paard is weer rustig en heeft de situatie onder controle. Wanneer het paard ontspannen is en zich helemaal op zijn gemak voelt dan kan het plassen.

Bron: Becker M., Pavia A., Spadafori G., Becker T. (2007). Why do horses sleep standing up? Florida:Health Communications Inc.