Veulens zijn op dat vlak ongeloofelijk snel, heel kort nadat ze geboren zijn kunnen veuelens als stappen. Binnen de twee uur staan ze op hun benen en worden ze gezoogd. En na slechts twee uur kan een veulen zijn moeder al in galop volgen.

Dit is nodig in het wild om te kunnen vluchten als er roofdieren op jacht zijn. Het pasgeboren veulen is, net als de nageboorte en geboortesappen, geurloos. De geurloosheid dient om zich te beschermen tegen roofdieren, maar het duurt niet lang voordat de afgedankte weefsels een geur achterlaten, ook het veulen ontwikkelt een geur dat elk roofdier zal opsporen en volgen. Van zodra het veulen op zijn poten kan staan leidt de moeder het veulen snel van zijn geboorteplaats weg.

Veulens hebben hele lange benen, hoewel ze snel op hun benen kunnen staan is rechtop blijven nog altijd een uitdaging, maar binnen de paar uur hebben ze het wel door hoe ze moeten blijven rechtop staan. Paarden zijn prooidieren en het veulen moet dan ook zo snel mogelijk kunnen lopen In het wild worden ze opgejaagd door grote roofdieren zoals leeuwen, wolven en coyotes. Veulens zijn een veel makkelijkere prooi dan een volwassen paard dat hevige schoppen kan uitdelen aan zijn belager.

Om te kunnen overleven in het wild moeten pasgeboren veulens zo snel mogelijk kunnen rechtstaan en lopen, eveneens zo vroeg mogelijk de moedermelk drinken. Indien dit niet het geval was dan zou het veulen weinig overlevingskansen hebben.

Bron: Becker M., Pavia A., Spadafori G., Becker T. (2007). Why do horses sleep standing up? Florida:Health Communications Inc.