Inhoud van dit artikel

Parade met paardenPaarden houden niet van lawaai en drukke toestanden. Laat dat nu net twee factoren zijn die je hebt in parades. Maar het ene paard kan er beter tegen dan het andere. Een paard dat een relaxed karakter heeft kan met de juiste training dit wel aan. Het zal er zelfs van genieten. Het hangt dus af van welk soort karakter het paard heeft.

Een paard dat een toekomst voor zich heeft als paradepaard moet heel veel trainig krijgen voordat het aan zijn eerste parade kan deelnemen. Het paard moet zo goed getraind zijn dat het bijna vanzelfsprekend reageert op de handelingen van de ruiter, zonder te letten op de soms drukke toestanden rond hem. Op deze manier kan het paard zich rustig en veilig gedragen op de route van de parade. Het paard moet ook blootgesteld worden aan verschillende obstakels en situaties.

De training voor het paradepaard

Sommige ruiters proberen hun paard ongevoelig te maken voor lawaai en drukke toestanden, lang voordat ze het voor de eerste keer naar een parade sturen. Het dier wordt dan meegenomen naar paardenshows. Niet om actief aan de show te gaan deelnemen maar gewoon om er wat rond te hangen. Op deze manier kan het paard aan chaos gewend geraken.

Of men laat het paard deelnemen aan een groepsrit zodat het leert om met vele andere paarden tesamen te zijn in een opwindende situatie. De meeste paarden vinden het wel leuk om met een groot aantal andere paarden op wandel te gaan.

Sommige eigenaars van toekomstige paradepaarden brengen hun paarden naar gespecialiseerde trainers. Het paard word daar dan blootgesteld aan allerlei objecten en geluiden.

Anderen beginnen met de training door hun paard aan kleine parades te laten meedoen. Zodat ze gewend geraken aan deze omgeving. Kleine lokale parades zijn daarvoor de beste optie. De chaos is er niet zo overweldigend als bij grotere parades en er zijn ook minder toeschouwers aanwezig. Dus minder mensen waarvoor men zich moet schamen als je door uw paard eraf wordt gegooid en het dier op hol slaat...

Bron: Becker M., Pavia A., Spadafori G., Becker T. (2007). Why do horses sleep standing up? Florida:Health Communications Inc.