Paardrijden is voor velen normaal, maar is het dat ook wel? Paarden zouden toch gemakkelijk de mensen van zich kunnen afgooien door te bokken, te stijgeren of rare sprongen te maken? Toch doen ze dit niet.

De reden waarom ze mensen niet van zich afgooien is omdat paarden de mensen erkennen als dominante leden van de kudde.

Paarden zijn sociale dieren die in het wild in een kudde leven. Elke kudde heeft behoefte aan een leider, paarden merken van nature wie de leider is in de groep.

Tamme paarden die door de mensen opgevoed worden aanzien de mens als de leider. Deze paarden leren van jongs af aan om een halster te dragen en naast de mens te lopen. Ze worden vanaf hun geboorte onderworpen aan de wil van de mens en ze blijven de mens ook zien als leider wanneer ze volwassen zijn.

Paarden die getraind worden om op te rijden worden het gewoon dat mensen op hun rug klimmen om ze te berijden. Deze paarden weten dat de mens de leiding heeft. Uiteraard zijn er wel paarden die niet altijd luisteren en sommige mensen kunnen beter met paarden omgaan dan anderen. Sommige mensen laten zich gewoon niet van een paard gooien en sommige paarden laten zich niet berijden en gooien de mensen van zich af. Soms kunnen deze paarden dan professionele rodeosterren worden die dan constant mensen van zich afgooien.

Bron: Becker M., Pavia A., Spadafori G., Becker T. (2007). Why do horses sleep standing up? Florida:Health Communications Inc.