Paard met zebra paardendekenWetenschappers van de universiteit van Bristol hebben een onderzoek uitgevoerd waarom zebra's strepen hebben. In het verleden zijn daar reeds verschillende theorieën over ontstaan. De strepen hebben een sociale functie, de strepen regelen hun lichaamstemperatuur,... Maar nu heeft het nieuwe onderzoek aan het licht gebracht dat de strepen nog  een ander belangrijk doel kunnen hebben. Namelijk: de strepen helpen de zebra's ontkomen aan bijtende vliegen. 

Men heeft kunnen vaststellen dat dazen veel gemakkelijker tot een landing kunnen komen op gewone paarden dan op zebra's. De strepen van de zebra's lijken een verblindend effect te hebben op de paardenvliegen. De dazen vlogen over de zebra heen of ze knalden er domweg tegenaan.  Om deze ontdekking te staven heeft men het dubbelgechekt. De onderzoekers deden de paarden een zebradeken om. En ook bij de paarden met dit speciale deken om bleken de strepen een effect te hebben. Het lukte de insecten veel minder goed om op de met strepen bedekte paarden een landing te maken.

Men stelt zich nu wel een nieuwe vraag. Waarom zijn alleen zebra's door de natuur voorzien van deze afschrikkende strepen? En gewone paarden niet?

 

Bron: Dagblad Het Laatste Nieuws, 2019