Zwemmend paardMisschien kunnen we ons eerst de vraag stellen of paarden kunnen zwemmen. Het antwoord is ja. Maar goed zwemmen? Dat is te overdreven uitgedrukt. Niet getrainde paarden kunnen het zwemmen niet lang volhouden.

Paarden kunnen zwemmen vanaf hun geboorte. Ze weten instinctief wat ze moeten doen wanneer het in het water is. Maar sommige paarden zinken wel eerst vooralleer ze weten wat ze moeten doen om niet te verdrinken. Maar men moet ze niet tonen hoe ze moeten zwemmen. Ze komen er vanzelf achter.

Hoe zwemt een paard?

Paarden die zwemmen maken dezelfde bewegingen als bij het stappen of draven op het land. Met het hoofd boven water peddelt het met zijn benen en hoeven.

Kunnen paarden lang zwemmen?

Paarden hebben het wel lastig om te zwemmen. Vooral met hun ademhaling. Als paarden niet getraind zijn dan kunnen ze het niet lang volhouden. Men heeft dit getest in trainingszwembaden. De paarden konden slechts 4 tot 5 minuten lang zwemmen. Maar als men het traint door de tijd langzaam op te bouwen kan het bijna een uur lang zwemmen.

Bestaan er zwembaden voor paarden?

Ja, er bestaan inderdaad zwembaden voor paarden. Deze zwembaden worden gebruikt om alle spieren van het dier te trainen. Zwemmen is een ideale revalidatie voor paarden die moeten genezen van bepaalde blessures. Het is ook een zeer goede aanvulling op een trainingsprogramma om de paarden optimaal te laten presteren. Het vergroot het uithoudingsvermogen en de kracht van wedstrijdpaarden.

Bron: Becker M., Pavia A., Spadafori G., Becker T. (2007). Why do horses sleep standing up? Florida:Health Communications Inc.