Aan de manen van een paard trekken is niet hetzelfde als aan het haar trekken van een mens. Een mens heeft pijnsensoren aan de wortels van het haar. Paarden hebben dat niet. De meeste paarden zullen het niet eens voelen als je aan hun manen trekt. Maar niet alle paarden hebben dat graag.

Ruiters die met hun paard leren springen houden vaak de manen vast om in de juiste positie over de hindernis te springen. 

De manen uittrekken i.p.v. deze te knippen

Bij showpaarden worden de manen netjes en verzorgd gehouden. De manen worden dan dikwijls uitgetrokken i.p.v. geknipt met een schaar. Door te knippen zouden de manen bot en onaantrekkelijk worden. Men trekt de manen dan uit om deze te verdunnen en een natuurlijk uitzicht te behouden. Dit 'manen trekken' lijkt dieronvriendelijk. Maar sommige paarden hebben er echt geen probleem mee en vallen er zelfs bij in slaap. Je hebt ook paarden die het helemaal niet kunnen heben dat je hun manen uittrekt. Deze paarden doen dan extreem moeilijk en het lijkt alsof ze gefolterd worden. Nochtans voelen ze geen echte pijn. Ze vinden het gevoel dat er aan hun manen getrokken wordt gewoon niet leuk.

Video: 3 manieren om manen te verzorgen

 

Bron: Becker M., Pavia A., Spadafori G., Becker T. (2007). Why do horses sleep standing up? Florida:Health Communications Inc.