Rollend paard in het zandEen paard rolt zijn lijf in het zand omdat het deugd doet. Ze vinden het leuk. Als er modder of zand op de grond ligt dan rollen ze er graag in. En dan houden ze er geen rekening mee dat jij ze net gepoetst hebt.

De theorie

Er zijn verschillende theorieën waarom paarden zo graag in het zand rollen.

Volgens sommigen is het gewoon een goede manier om te krabben. Een paard kan jeuk krijgen door een zadel op zijn rug of door zweet dat van hem afdruipt. Om deze jeuk weg te krabben kan een paard dan even lekker op de grond rollen.

Volgens een andere theorie worden vliegen en andere insecten tot een minimum beperkt als er een laagje stof op de vacht van het paard ligt. Wanneer een paard bedekt is met vuil of modder is het voor een insect moeilijker om de huid onder deze laag te vinden. En wanneer paarden in de rui zijn is het een goede manier om van de losse haren af te komen.

Volgens nog een andere theorie is het rollen een soort kinesitherapie voor het paard. Door eens goed met zijn rug over de grond te rollen zou het zijn ruggegraat weer op zijn plaats zetten.

De feiten

Als je naar een paard kijkt dat over de grond aan het rollen is dan zal je wel merken dat hij dat leuk vindt. Na zo'n goede rolbeurt staat het paard recht en schudden ze zich eens uit. Wat ook de echte reden is waarom ze dit doen, of ze het nu doen omdat ze jeuk hebben of omdat ze insecten willen afweren, ze doen het graag, vinden het fijn en ze bruisen van geluk. Laat ze maar rollen!

Video: paard dat rolt in het zand

Bron: Becker M., Pavia A., Spadafori G., Becker T. (2007). Why do horses sleep standing up? Florida:Health Communications Inc.