Als wij mensen ons niet zo goed voelen dan kan het wel eens zijn dat we moeten braken en overgeven. Bij een paard is dit niet zo. Een paard kan niet braken of overgeven. Zelfs al zou het dat willen.

Waarom kan een paard niet overgeven? 

Bij een paard heeft de verbinding van de slokdarm met de maag een hele strakke sluitspier. Wanneer bij een paard de maag volzit dan zwelt de maag op waardoor de opening tussen de maag en de slokdarm afgesloten wordt. Paarden kunnen daardoor niet overgeven. De maag kan dan barsten.

Wat als de maag barst?

Als de maag van het paard breekt dan zal het pijn krijgen en gestresseerd geraken. Dan zal de druk afnemen en het dier zal zich plots beter voelen. Het zal dan zelf willen eten. Ondanks het feit dat het paard zich even beter zal voelen en zin zal hebben om te eten, zal het toch snel overlijden aan de gebarsten maag.

Wat als het paard gassen moet uitstoten?

Wanneer het paard gassen moet uitstoten dan zal de dierenarts daarvoor een lange tube gebruiken. De tube wordt via de neus ingebracht tot aan de maag. Op deze manier zal de druk en vloeistoffen afgevoerd worden.

Bron: Becker M., Pavia A., Spadafori G., Becker T. (2007). Why do horses sleep standing up? Florida:Health Communications Inc.