Oud paardPaarden kunnen toch een behoorlijke leeftijd worden. Volbloeden zullen meestal minder lang leven maar de meeste paarden worden zelfs meer dan 20 jaar. Pony's kunnen zelfs nog ouder worden. Tamme paarden leven wel langer dan hun soortgenoten in het wild. Paarden hoeven niet meer, zoals vroeger, keihard te werken en ze krijgen over het algemeen kwaliteitsvoeding en een goede verzorging. Ze kunnen nu meer genieten van het leven en ze leven dan ook langer dan hun voorouders.

Wat zijn de eerste kenmerken van ouder worden?

Bij paarden die toch nog veel werk moeten verrichten zullen de benen het eerste lichaamsdeel zijn dat zal aftakelen. Een paard dat aan het ouder worden is zal eerst onregelmatig beginnen stappen of kreupel worden. Het paard zal ook grijzer worden. Vooral de vacht rond het hoofd. De holten boven de ogen worden dieper. De lippen hangen losser. De oogleden zullen rimpels vertonen. De tanden zullen afslijten. Zijn spieren verzwakken. De rug zal verzakken. De buik zakt door en zijn pas wordt trager en stijver.

Hoe oud is het dier in mensenjaren?

Het baby- en peuterstaduim

Dit zijn de veulens.Vanaf hun geboorte tot het spenen (tot ongeveer 6 tot 8 maanden). In dit stadium zullen ook de melktanden zichtbaar zijn.

De kleuters

Dit zijn de veulens die bij hun moeder weggehaald zijn.

De beginnende pubers

De veulens die één jaar geworden zijn kan je bij de mensen vergelijken met toekomstige pubers op de middelbare school. Ze zijn heel actief maar hebben nog een gebrek aan levenservaring en zijn nog niet klaar voor het echte werk.

De 'volwassen' puber

Dit zijn paarden van drie jaar. In de mensenwereld kan je dit vergelijken met de pubers op de middelbare school die fysiek volwassen zijn. Mentaal nog niet. De paarden kunnen al getraind worden en ze verliezen hun voorste melktanden. Ze krijgen dan volwassen snijtanden.

De jonge volwassen studenten

Dit zijn de paarden van drie tot zes jaar. Ze zijn in hun beste jaren om iets aan te leren. Je kan ze vergelijken met universiteitsstudenten. Normaal hebben de paarden tegen het einde van hun vijfde levensjaar al hun volwassen tanden.

De volwassen paarden

Wanneer de paarden tussen hun zesde en twaalfde levensjaar zijn kan je ze bij de mensen vergelijken met dertigers en veertigers. De paarden zijn in goede gezondheid en genieten van werk en ontspanning zonder de afleiding uit hun jeugd of de kwaaltjes bij het ouder worden. De paarden kunnen genieten van het leven en hard werken. De merrie's zijn in hun beste jaren voor het werpen van veulens.

De middelbare leeftijd

Paarden tussen dertien en negentien jaar oud kan je vergelijken met mensen op middelbare leeftijd. Als de paarden een goed leven hebben gehad met genoeg beweging en niet te veel zwaar werk, een goede verzorging en kwalitatief voedsel hebben gehad, dan zijn dit degelijke volwassen paarden. Ze hebben een gelukkig leven en zijn gemakkelijk te berijden.

Op oudere leeftijd

Paarden van twintig jaar of ouder kan je vergelijken met mensen op oudere leeftijd. De dieren hebben levenservaring en zijn wijs. Ze zijn fysiek aan het aftakelen maar ze kunnen nog een aantal mooie jaren hebben.

Bejaarde paarden

Paarden die ouder zijn dan dertig jaar zijn te vergelijken met bejaarde mensen. Met wat geluk kunnen ze genieten van hun oude dag. Dit zijn de gouden jaren. Paarden hebben natuurlijk geen kunstgebit. Hun tanden zijn dan ook dikwijls zo afgesleten dat ze enkel nog maar tandvlees hebben.

Oudere paarden worden ouder

Je ziet meer en meer paarden van dertig en zelfs meer dan veertig jaar oud. Een paard hoeft niet zo nodig met pensioen te gaan vanaf twintig jaar. Ze zullen het misschien wel wat rustiger moeten aandoen en minder zware ladingen dragen. Het is zeker niet zo dat een paard afgeschreven is als het wat ouder is. Er wordt steeds meer vooruitgang geboekt in het verzorgen van oudere paarden. Ook de houding van de mens tegenover een oud paard is veranderd. Een paard wordt als een huisdier beschouwd waarvoor je zal zorgen tot aan het einde van zijn levensdagen. De populatie van bejaarde paarden is daardoor ook toegenomen.

Video: herken de signalen van het ouder wordende paard

Bron: Becker M., Pavia A., Spadafori G., Becker T. (2007). Why do horses sleep standing up? Florida:Health Communications Inc.