Paard dat last heeft van vliegenVoor een paard is een vlieg een vervelend insect. Ze vliegen in hun ogen, steken in hun benen en kruipen over hun buik. Als je een paard met zijn staart wild om zich heen ziet slaan dan heeft het last van vliegen. Sommige paarden kunnen zelfs helemaal in paniek geraken van deze vervelende beestjes.

Soorten vervelende vliegen voor het paard

Vliegen zijn gek op paarden. Deze insecten leven op kosten van grote planteneters zoals paarden. Er zijn heel wat soorten vliegen die zich tegoed doen aan het paard. De herfstvlieg (ook wel oogvlieg genoemd) voedt zich met de afscheiding van een paardenoog. De stalvlieg zal bloed gaan drinken uit de paardenbenen. De daas zit het liefst op het bovenlichaam van het paard om daar bloed uit te zuigen. Muggen zuigen het liefst bloed aan de binnenkant van het paardenoor maar ook de manenkam en staartwortel.

Vliegen

In ons land kennen we verschillende soorten buitenvliegen. De meest beruchte is de zomerwrangvlieg (Hydrotaera irritans). Deze vliegen kunnen bacterieën verspreiden, bij runderen zorgen ze bijvoorbeeld voor de verspreiding van zomerwrang.

Dazen

Dazen of paardenvliegen zijn snelle vliegers, met grote ogen en breedgebouwd. Vooral de wijfjes zijn op zoek naar bloed. Ze zuigen het bloed bij grote zoogdieren maar soms ook bij de mens. Wanneer ze op de huid komen zitten dan bijten ze vrijwel onmiddelijk. Dit kan pijn doen en jeuken. Op deze manier kunnen de dazen bacteriële infecties veroorzaken. De mannetjes van deze dazen zijn minder aanvallend. De larven brengen hun leven door in vochtige grond en eten rottende planten. Dazen komen veel voor in kustgebieden en veroorzaken soms onrust en paniek bij paarden en ander vee.

Paardenhorzels

PaardenhorzelPaardenhorzels bijten de paarden niet. Maar ze zullen wel parasieten verspreiden. De paardenhorzel legt zijn eitjes op de vacht van het paard, zoals de onderbenen en de hals. Tijdens het leggen van deze kleine gele eitjes kunnen ze voor onrust zorgen bij het paard. De eitjes worden per ongeluk opgelikt door het paard en komen terecht in de maag. Daar hechten de eitjes zich vast en worden ze larven. Met de ontlasting worden deze uitgescheiden en groeien dan op tot volwassen horzels. Besmette paarden kunnen klachten ontwikkelen zoals maagklachten.

Runderhorzels

Bij paarden en vee kunnen rondvliegende runderhorzels voor paniek zorgen. De runderhorzel is bestreden maar komt in grensstreken of bij geïmporteerde dieren nog met regelmaat voor. De volwassen runderhorzel legt zijn eitjes in de zomer op de haren van het rund. Na enkele dagen kruipen er reeds larven uit. Deze boren zich in het lichaam en zijn in de winter op te merken als horzelbulten. De volwassen vlieg leeft slechts enkele dagen. Paarden hebben weinig last van deze horzel.

Voortplanting van de vlieg in of op het paard

Het spijsverteringsstelsel van het paard wordt door sommige vliegen gebruikt om zich voort te planten. Horzels laten hun eitjes achter op voorbenen, buik of achterbenen van het paard. Wanneer het paard zich krabt met de tanden dan slikt het de eitjes per ongeluk naar binnen. De eitjes belanden dan in de mond van het paard waar ze zich een tijdje aan de wangen en het tandvlees nestelen. Als larven vallen ze en belanden zo in de maagwand waar ze zich vasthechten. Uiteindelijk maken ze zich los en worden ze een cocon en komen ze uit. Huisvliegen leggen de eitjes direct in de paardenmest. Daar broeden ze, voeden ze zich en worden volwassen vliegen. Deze vliegen zie je het meest bij de paarden.

Producten tegen vliegen

Vliegen vormen een groot probleem voor de paarden en hun eigenaars. Om dit probleem op te lossen zijn er vliegenrollersvliegenspray's en vliegendekens te verkrijgen. Allemaal op de markt gebracht om de vliegen weg te houden van het lijdende paard. 

Er bestaan speciale systemen om aan het plafond te hangen in de stal waarmee men vliegen afweert. En spuiten tegen vliegen dat men op de paarden spuit zodat de vliegen zich niet kunnen nestelen, bijten of eitjes leggen.

Vliegen zijn echter zoals kakkerlakken, ze hebben millenia weten te overleven en dat zal waarschijnlijk ook zo blijven. Alhoewel er heel wat producten bestaan om de insecten te vernietigen, blijft het regelmatig opruimen van paardenmest een effectieve manier om deze vliegende beestjes in bedwang te houden.

Bron: Becker M., Pavia A., Spadafori G., Becker T. (2007). Why do horses sleep standing up? Florida:Health Communications Inc.