Paarden zijn grote en sterke dieren. Maar wat hun benen betreft zijn ze toch kwetsbaarder. Hoe komt dit? We gaan even kijken naar een renpaard. Wat zie je dan? Een sterk paardenlichaam dat bijna 450 kilo weegt met daaronder vier spichte benen die dit gewicht moeten kunnen dragen.

Wilde paarden, zoals het przwalskipaard (een paard dat dicht aansluit bij het prehistorisch paard) uit Mongolie hebben een kleiner lichaam en ook dikkere benen. Door paarden te selecteren die aan de wensen en het gebruiksdoel van de mensen voldoen, zijn er paarden die ooit gelijkenis vertoonden met het przwalskipaard omgevormd tot een groter dier met langere benen. Als je met deze anatomie een link legt naar de manier waarop paarden worden gehouden, in stallen met te weinig beweging, dan ligt het voor de hand dat er een risico ontstaat en problemen met de benen ontwikkelen.

In het wild / gevangenschap

Paarden die in het wild leven zijn constant in beweging en leggen soms wel een afstand van 32 kilometer per dag af. Paarden die in gevangenschap leven zijn veel minder actief en moeten vaak lange tijd in dezelfde stal staan. Dat is niet goed voor de ontwikkeling van hun benen.

De invloed van de de mens

Het harde werk dat sommige paarden moeten leveren, of slechte verzorging van hun hoeven doen paarden soms kreupel lopen. Tamme paarden moeten heel wat dingen doen die ze in de vrije natuur nooit hoeven te doen. Zoals over hoge hindernissen springen, in de rijbak steeds dezelfde rondjes lopen, vee drijven, enz... Al deze zaken gecombineerd met soms ongepast voedsel en een minder goede hoefsmid kunnen tot problemen leiden.

Daardoor kunnen paarden veel last hebben van kwaaltjes in de benen en voeten. Hoefbevangenheid, hoefkatrolonsteking, hoefzweren, peesproblemen en artritis zijn ongemakken die kunnen voorkomen.

Bron: Becker M., Pavia A., Spadafori G., Becker T. (2007). Why do horses sleep standing up? Florida:Health Communications Inc.