Paard dat aan het ruiken isPaarden horen en ruiken veel beter dan de mensen. En dat moet ook wel. In de natuur moeten ze roofdieren, die verborgen zitten achter struiken, kunnen horen of ruiken om ze te snel af te zijn. Als je bijvoorbeeld een wolf kan ruiken voordat je hem ziet dan heb je beslist al een grote voorsprong. Paarden kunnen heel goed horen en ruiken.

Gehoor van het paard

Het paard heeft een trechtervormig oor en kan het in verschillende richtingen draaien. Net zoals een satelietschotel vangen de oren allerlei geluidsgolven op. Via een kanaal wordt het geluid naar de hersenen gezonden. Uit een studie is gebleken dat paarden geluiden kunnen horen tot een afstand van 4400 meter. Paarden kunnen ook hogere tonen horen dan de mens.

Het reukvermogen van het paard

Paarden kunnen met hun grote, holle neusgaten heel goed ruiken. Bijna zo goed als een hond. Ze herkennen geuren die de wind met zich meebrengt. Ze zullen daar dan meestal ook op reageren. Ook het angstzweet bij mensen kunnen ze ruiken. Paarden zullen daar dan gespannen op reageren.

Wanneer een paard een geur zal reuken van een dier dat het niet kent dan zal het gespannen zijn. Om een voorbeeld te geven: een paard dat voor de allereerste keer vee ruikt of ziet zal zich niet op zijn gemak voelen. Maar wanneer het merkt dat deze dieren niets of niemand kwaad doen, en hem zelf dus ook niet, dan zal het rustiger worden.

Ook om elkaar te herkennen maken paarden gebruik van hun reukzin. Ze reuken zelfs niet alleen aan elkaars neus, ze gaan ook aan de hoopjes paardenmest ruiken. Veulens gaan hun moeder ook aan de geur herkennen. 

Wat kan een paard met zijn reukzin?

  • Slecht voedsel van gezond onderscheiden
  • Roofdieren ruiken
  • Andere paarden herkennen
  • Een hengstige merrie ruiken
  • Hun veulen herkennen aan de geur
  • De geur van zijn eigenaar herkennen (draag geen parfum bij je paard)

Experiment

Er is eens een experiment gedaan waarbij de neusgaten van veulentjes werden bedekt met een zalfje van muntgeur. Ze konden dus niks anders ruiken. Deze jonge veulens waren toen niet meer in staat om hun moeder in de kudde te herkennen.

Wat is flemen?

Als een paard iets beter wil onderzoeken dan zullen ze vooral hun neus daarvoor gebruiken. Soms krult het daarbij zijn bovenlip naarboven en steken ze de neus in de lucht. Dit soort van geuronderzoek word 'flemen' genoemd.

Bron: Becker M., Pavia A., Spadafori G., Becker T. (2007). Why do horses sleep standing up? Florida:Health Communications Inc.