Hoefsmid maakt paardenhoefHoefijzers bestaan al een paar duizend jaar. Sinds de 12de eeuw werden ze al gemaakt uit ijzer, misschien zelfs al eerder. Het doel van een hoefijzer is simpel, het dient om de hoef van het paard te beschermen tegen slijtage. 

Discussie

Maar in de paardenwereld is er soms discussie over. Zouden paarden eigenlijk wel hoefijzers moeten dragen? Fans van de puur nature versie, dus zonder hoefijzers, zeggen dat de hoef van het paard volstaat en dus niet ontsierd moet worden met een hoefijzer. Het ijzer zou trouwens de doorbloeding van de hoef belemmeren. 

In het wild dragen paarden ook geen hoefijzers en dat vormt geen probleem. Maar wilde paarden lopen dan ook in een ideale omgeving voor de paardenhoeven. De paarden eten veel vezelrijk voedsel, ze bewegen voortdurend bij het grazen en hun voeten worden harder gemaakt door over verschillende oppervlakten te lopen. De hoeven worden ook vaker nat door in modder te lopen of in ondiep water te staan als ze drinken uit een natuurlijke waterbron. 

Tamme paarden bewegen heel wat minder. Ze leven dikwijls in kleine stallen en hebben dus minder lichaamsbeweging. Ze krijgen ook veel verfijnder eten dan wilde paarden. Hun hoeven worden ook bijna nooit nat. Daardoor hebben tamme paarden droge, broze en gevoelige voeten die dus hoefijzers nodig hebben als bescherming. Voorstanders zeggen dat tamme paarden harder moeten werken dan wilde paarden. Ze worden verplicht om te draven en te galopperen. Ze doen dit veel meer dan een wild paard.

Wie er voor kiest om zijn paard te laten beslaan met hoefijzers die moet elke 4 tot 8 weken een hoefsmid laten komen om de hoeven te bekappen en nieuwe hoefijzers aan te meten.

Is een hoefijzer aanmeten pijnlijk voor het paard?

Een hoefsmid die weet wat hij doet zal het paard geen pijn doen. Het hete hoefijzer passen en het afgekoelde ijzer met nagels vastkloppen, daar zal het paard geen pijn van ondervinden. Het hoorn aan de buitenkant van de paardenhoef heeft veel weg van onze vingernagels. Als wij deze knippen doet het ook geen pijn. 

Op de plek waar het hoefijzer geplaatst wordt en waar de nagels ingeklopt worden zitten geen zenuwen. De hoefsmid moet wel oplettend zijn over hoe hij de nagels inklopt. Indien hij een nagel niet onder de juiste hoek inklopt dan kan die een plek binnen in de hoef raken. Waar dus wel zenuwen aanwezig zijn. Als dat gebeurd dan maakt hij het paard kreupel.

Bron: Becker M., Pavia A., Spadafori G., Becker T. (2007). Why do horses sleep standing up? Florida:Health Communications Inc.