Gaan paarden liever in de wei gaan grazen of geven ze de voorkeur aan een snelle hap? Paarden vinden het hoogstwaarschijnlijk wel fijner om te grazen in de wei.

Na duizenden jaren zijn paarden zo geëvolueerd dat ze grote hoeveelheden gras met weinig voedingswaarde eten. Om voldoende calorieën en voedsel op te nemen moesten paarden veel van dit plantaardig materiaal kunnen eten. Ze moesten dus uren en uren kunnen grazen om zoveel mogelijk gras te kunnen eten. Het spijsverteringsstelsel van paarden ontwikkelde zich en paste zich aan. Het vezelrijke plantenmateriaal gaat door zo'n 30 meter lange ingewanden. De darmen van de paarden werkten fulltime en verteerden continu het voedsel dat het paard aan het eten was.

Nu staan paarden dikwijls in stallen of op velden met een omheining waardoor ze niet meer constant kunnen grazen en is er geen evenwicht meer tussen psyche en lichaam. Het gevolg is dat paarden gedragsproblemen kunnen krijgen omdat ze zich vervelen en gefrustreerd zijn, ze krijgen aandoeningen zoals spijsverteringsproblemen omdat hun maag dikwijls leeg is wanneer ze eigenlijk vol zou moeten zijn.

Het paard heeft nog altijd een zeer sterk instinct om te grazen en is gelukkig wanneer het dat ook kan doen

Bron: Becker M., Pavia A., Spadafori G., Becker T. (2007). Why do horses sleep standing up? Florida:Health Communications Inc.