Paard en geit zijn vriendenEen paard is een sociaal dier. Het heeft er geen probleem mee om met sommige andere dieren samen te leven. Vooral met geiten kunnen ze goed bevriend geraken. 

Sociale kuddedieren en intelligentie

Zowel de geit als het paard zijn sociale kuddedieren. Dat zal wellicht de reden zijn waarom ze zo goed met elkaar kunnen opschieten. Geiten komen minder goed overeen met schapen. Waarom dat zo is? Dat staat ter discussie. Maar het zou kunnen zijn omdat geiten slimme dieren zijn, net zoals paarden. Waarschijnlijk zijn geiten zelfs intelligenter dan paarden.

Maar toch moeten niet alle geiten het hebben van paarden. Het omgekeerde is ook waar. De meeste paarden kunnen raar doen als ze voor de eerste keer een geit zien. Als het een bang paard is dan zou het wel eens kunnen wegrennen. Gelukkig hebben de meeste paarden snel door dat geiten geen vijandige wezens zijn en geen vlieg kwaad doen. Een dier waarmee je best wel vrienden kan zijn.

Ook sommige honden kunnen best opschieten met het paard

Niet enkel geiten maar ook sommige hondenrassen zijn populair bij paardenliefhebbers. Omdat ze de indruk wekken beter dan andere diersoorten te kunnen opschieten met paarden. Maar eigenlijk is dat niet waar. Een hond kan je gewoon aanleren om goede maatjes te worden met paarden.

Het is wel zo dat de Bordercollie en de Jack Russel Terriër geliefder zijn bij paardeneigenaars dan andere hondenrassen. Misschien komt dat omdat de Bordercollie een onderdanige hond is en bijgevolg het paard geen schrik zal aanjagen. Paardenliefhebbers hebben deze hond gewoon graag. En een Jack Russel Terriër is een hond die handig is om in de stal te hebben omdat ze goed op knaagdieren kunnen jagen. Ze jagen ratten en muizen de voederopslag uit.

 

Bron: Becker M., Pavia A., Spadafori G., Becker T. (2007). Why do horses sleep standing up? Florida:Health Communications Inc.