Paard met dekensPaarden produceren veel warmte. Het zijn planteneters zoals vee en rendieren. Dat betekent dat ze op een speciale manier voedingsstoffen uit plantencellulose halen. Dit gebeurd met behulp van bacteriën. Bij een paard bevinden zich deze in de blindedarm.

Het paard eet de planten en de bacteriën verteren de cellulose. De bacteriën produceren afvalstoffen. Het paard leeft van deze afvalstoffen. 

Warmte door bacteriën

Behalve afval produceren de bacteriën ook nog iets anders. Dat is namelijk extra warmte. Paarden hebben als het ware een verbrandingsoventje in hun ingewanden dat planten verteert en ze warm houd. Uiteraard blijven ze ook warm door hun vacht.

Waarom dan een dekentje?

Toch zie je soms paarden in de wei staan met een dekentje op hun lijf. Voor gezonde paarden hoeft dit niet. Want de meeste paarden zijn gewend aan kou en worden beschermd door hun dikke wintervacht. 

Maar het is een ander verhaal wanneer paarden heel dikwijls op stal staan. Dan hebben ze wel behoefte aan wat extra warmte wanneer ze in de wei staan. Een deken op het paard zorgt er voor dat hun vacht niet te dik wordt. Daardoor gaat het paard minder snel zweten wanneer het bereden wordt. 

Paarden die geschoren zijn moeten in de winter altijd voorzien worden van extra warmte door een deken.

Waarom een dekentje in de zomer?

In de zomer is het niet te koud voor het paard. Toch zie je dan soms paarden met een deken op. Dat deken is dan gamaakt van een dunne netstof en dient niet om ze te verwarmen. Deze lichte dekentjes vormen een vliegschild. Het beschermt het dier tegen vervelende vliegen.

Video: hoe doe je een deken om en welke soorten dekens bestaan er?

Bron: Becker M., Pavia A., Spadafori G., Becker T. (2007). Why do horses sleep standing up? Florida:Health Communications Inc.