Twee paarden in trailerSommige mensen reizen graag en andere niet. Bij paarden is het net zo. Niet elk paard wordt graag in een trailer naar een andere bestemming gebracht. Sommige paarden kunnen ervan genieten maar zeker niet allemaal.

Paarden zijn eigenlijk van nature claustrofobisch omdat het prooidieren zijn. Ze verblijven niet graag in een te nauwe ruimte waar ze zich nauwelijks in kunnen bewegen en er geen mogelijkheid is om weg te vluchten. Het paard heeft miljoenen jaren lang overleefd door weg te vluchten als er gevaar dreigd. Het paard voelt zich dan ook niet automatisch veilig in een kleine ruimte.

Hoe krijg je een paard in een trailer?

In geen geval door het paard te dwingen om in een trailer te stappen. Je kan trouwens niet zomaar 600 kilogram aan spieren in een blik op wielen krijgen. Je moet het paard aanleren om niet bang te zijn in de trailer. Dat doe je het best van jongs af aan. Sommige paarden worden voor de eerste keer in een trailer vervoerd terwijl ze samen zijn met hun moeder. Andere paardjes worden al vanaf tweejarige leeftijd in de trailer geleid. Dat gebeurd geleidelijk aan en het wordt beloond met lekker voedsel als het stil blijft staan.

Soms lukt het niet

Soms kunnen paarden slechte ervaringen hebben in een trailer of men heeft ze niet op de juiste manier aangeleerd hoe ze ingeladen en vervoerd moeten worden. Paarden die niet in de trailer willen stappen kunnen heel lastig doen. Als een paard in een trailer in paniek gaat dan kan het gevaarlijk worden. Als het paard probeert te ontsnappen kan het paard zichzelf ernstg bezeren of de paarden die er naast staan.

Een goede bestruurder van de trailer

Een goede bestuurder van een trailer die paarden vervoert zal bij een lange rit regelmatig stoppen om te zien of de paarden nog in orde zijn.

Video: hoe zet je uw paard veilig in de trailer?

 

Bron: Becker M., Pavia A., Spadafori G., Becker T. (2007). Why do horses sleep standing up? Florida:Health Communications Inc.