Paarden kunnen geen angst ruiken?

Sommige experts zijn van mening dat paarden geen angst kunnen ruiken. Maar ze zouden het wel kunnen voelen. Paarden zijn prooidieren. In het wild leven ze in kudden. Ze zijn afgestemd op de soortgenoten die rond hun aanwezig zijn. Als een ander paard in hun buurt bang is dan zullen ze dit aan zijn lichaamstaal kunnen merken.

Als een paard in de kudde bang is dan is er de mogelijkheid dat er gevaar dreigt. Het is dus van levensbelang dat paarden angst kunnen voelen. 

Paarden kunnen wel angst ruiken?

Andere experts zijn van mening dat een paard wel angst kan ruiken.

Die redenering gaat als volgt: elk zoogdier (ook de mens) scheidt constant stoffen af (feromonen) via de huid en andere afscheidingskanalen van het lichaam. Afhankelijk van het seizoen, voortplantingscycli, fysieke inspanningen en stress, variëren deze feromonen in aantal en type. Elk zoogdier kan deze feromonen ruiken. Maar sommige dieren zijn er wel meer bedreven in dan andere. De mens ruikt deze zelfs alleen nog onbewust.

Volgens deze experts laten paarden zich leiden door de geur van feromonen. In het zenuwstelsel van het paard doet zich dan een verandering voor. Het paard is dan klaar om actie te ondernemen. Het staat op scherp. Deze actie is dan meestal vluchten voor het gevaar.

Paarden en de angst van mensen

Paarden die samenleven met mensen ontwikkelen soms de eigenschap om de angst van de mens te kunnen aanvoelen. Wanneer een paard onzeker is en het wordt bereden door een bange ruiter dan zal dit gegarandeerd problemen geven. Door de lichaamstaal van de gespannen ruiter aan te voelen zal het de angst opmerken. Het zal denken dat er gevaar dreigt waardoor ook het paard angstig wordt. De onzekere ruiter heeft dan nog minder controle over het paard. Het loopt dus mis.

Opdringerige paarden

Je hebt ook moedige en zelfverzekerde paarden. Maar er zijn ook opportunisten. De paarden voelen de angst van de ruiter aan omdat hij te weinig zelfvertrouwen heeft. Als de ruiter geen zelfzekerheid uitstraalt dan neemt het opdringere paard de leidersrol over. Over het algemeen loopt dit niet goed af. De visie van het paard over hoe alles moet verlopen zal niet overeenstemmen met de wensen van de ruiter.

Bron: Becker M., Pavia A., Spadafori G., Becker T. (2007). Why do horses sleep standing up? Florida:Health Communications Inc.