Absoluut niet, paarden zijn helemaal niet graag alleen. Paarden zijn groepsdieren en hebben het liefst gezelschap van andere paarden. Paarden zijn heel sociale dieren.

Een paard dat in het wild alleen is, is een heel gemakkelijke prooi voor roofdieren. Paarden voelen zich veiliger in een paardenkudde, hoe meer paarden om zich heen hoe moeilijker ze kunnen gegrepen worden door een roofdier. Paarden die alleen zijn, zijn ook niet gelukkig, ze zijn zelfs gedeprimeerd en triest. Het best voelt een paard zich met andere paarden in de buurt.

In het wild levende jonge hengsten, die verdreven zijn door de oudere dominante hengsten, dwalen alleen rond en lijken geen zin meer te hebben in het leven. Soms is het zo dat ze zich bij andere bannelingen aansluiten om toch maar niet alleen te moeten zijn. Hoewel dit dan concurrerende hengsten zijn leeft hij liever met andere hengsten tesamen dan alleen te moeten blijven.

Bron: Becker M., Pavia A., Spadafori G., Becker T. (2007). Why do horses sleep standing up? Florida:Health Communications Inc.