Tweeling veulensHet antwoord op deze vraag is bevestigend. Een paard kan bevallen van een tweeling (1 op 10.000) maar deze overleven meestal niet. Slechts 20% van de geboortes zullen overleven. Een drieling is nog veel zeldzamer. Maar het bestaat.

Het is heel zeldzaam dat er meer dan één veulen levend geboren wordt. Met een echochrafie kan je de veulens wel al vroeg tijdens de dracht zien. Bij volbloedmerries is er 15 tot 20% kans dat het paard drachtig is van een tweeling. Soms van een drieling. Maar hoe verder de dracht is hoe meer problemen er ontstaan. 

De dracht van een tweeling

Wanneer een tweeling zich nestelt in dezelfde hoorn van de baarmoeder dan zal de dracht door het paard gereduceerd worden tot één veulen.

Als de tweeling zich in verschillende baarmoederhoorns nestelt dan kunnen de veulens zich goed ontwikkelen en groeien tot ze negen maand zijn. En dan gaat het mis. Dan volgt er meestal een natuurlijke abortus. Het probleem is dat er niet voldoende ruimte of bloedtoevoer genoeg is om voedsel te produceren voor twee veulens.  Eén babyveulen zal dan verhongeren. Het dier sterft en het gevolg is een natuurlijke abortus. Ook van het andere veulen, zelfs als het kerngezond is.

Mummie

Soms gebeurd het dat de dode foetus 'gemummificeerd' wordt. Dat is een embryo die afgestorven is maar waarvan het lichaam van de merrie in staat was om het af te schermen. Daardoor wordt voorkomen dat de dode foetus gifstoffen uitstoot die de nog levende foetus kunnen schaden. Er wordt dan een abortus vermeden. Maar meestal worden deze veulens wel te vroeg geboren omdat de mummie nog steeds behoorlijk wat ruimte inneemt. Bij deze geboorte wordt het dode veulen als laatste geboren. 

Toch een levende tweeling?

Als er toch een tweeling levend geboren wordt dan hebben de veulens maar een kleine kans om te overleven. Zeker in het wild, waar ze aangevallen kunnen worden door roofdieren. Twee veulentjes is moeilijker om voldoende melk te geven zodat ze snel kunnen groeien en het kuddegedrag kunnen aanleren om zich te beschermen.

Bij onze tamme paarden worden meerlingen soms als vroeg gescheiden uit de baarmoeder en in de baarmoeder van een andere merrie geplaatst. Als alles dan goed verloopt dan kan de tweeling toch geboren worden. Dit kan tweelingen, drielingen en zelfs vierlingen tot het gevolg hebben die allemaal in andere baarmoeder ontwikkeld zijn.

Video: paardentweeling geboren in Herpt

Bron: Becker M., Pavia A., Spadafori G., Becker T. (2007). Why do horses sleep standing up? Florida:Health Communications Inc.