Schuim op de mond van het paardGeen reden tot paniek als uw paard schuim aan de mond heeft. Dat is juist een goed teken. Het is helemaal niet ziek, woest of hondsdol geworden.

Wat is dat schuim aan de mond dan?

Wanneer je tijdens het berijden van uw paard schuim aan zijn mond ziet dan hoef je niet bang te zijn. Het betekent gewoon dat uw paard tevreden is. Het is dus niet ziek en niet woest. Wat soms wel eens ten onrechte gedacht wordt door mensen die onvoldoende paardenkennis hebben. Het wordt ook niet veroorzaakt omdat het paard niet zou kunnen slikken (daar is onderzoek naar gedaan). Wat beweerd wordt door tegenstanders van het bit.

Het schuim is speeksel dat opgeklopt wordt. De eiwitten in het speeksel reageren en het wordt wit en steviger. Je kan het vergelijken met het opkloppen van een ei met een mixer.

Door wat wordt het veroorzaakt?

Wanneer je schuim op de lippen van uw paard ziet staan dan is de oorzaak daarvan meestal het bit dat in zijn mond zit. Het zijn de speekselklieren die vocht produceren. Dat is als reactie op het bit dat op het onderste tandvlees in zijn mond rust. Wanneer het paard ontspannen is en reageert op de aanwijzingen die zijn ruiter maakt met de teugels, dan zullen de speekselklieren in werking gezet worden.

Paarden die niet op hun gemak zijn en gespannen, en niet goed reageren op de aanwijzingen van de ruiter, die zullen een droge mond hebben.

Kwijlen

Het schuimen bij het paard is dus een goed teken van ontspanning. Maar als uw paard niet gewoon schuimt maar echt overvloedig aan het kwijlen is, te herkennen aan draderig kwijl en slierten, dan duid dit wel op een probleem. Het betekent dan dat uw paard pijn heeft aan zijn gebit of in de mond. Het kwijl ziet er anders uit dan schuim. Het is dus belangrijk om het verschil daartussen te kunnen opmerken.

Bron: Becker M., Pavia A., Spadafori G., Becker T. (2007). Why do horses sleep standing up? Florida:Health Communications Inc.