Inhoud van dit artikel

Brandende schuurNiemand verwacht het bij zichzelf maar het kan iedereen overkomen door diverse redenen: brand! Een huis dat in vlammen opgaat. Maar soms is het ook de schuur waar uw paard verblijft die in brand staat. Dan denk je natuurlijk in de eerste plaats aan het redden van het paard.

Je zet de poorten van de schuur open zodat het paard naar buiten kan lopen. En dan blijkt dit niet te lukken. Het paard is in chaos, loopt weg en keert terug of blijft in de brandende schuur staan. 

Oorzaak

De oorzaak van het feit dat een paard niet zomaar een brandende schuur zal verlaten ligt aan het temmen van het paard. Een paard dat in een stal woont beschouwt dit als een veilige plaats. Ze brengen heel veel tijd door in de schuur. Ze eten en slapen er.

Als er brand uitbreekt in de schuur dan proberen mensen het dier los te maken zodat het uit de brandhaard kan ontsnappen. Maar het paard verkeerd in paniek en keert terug of blijft in de brandende stal. Want de stal beschouwen ze als de meest veilige plaats die ze kennen.

Wat moet je dan doen?

Als er brand is dan moet je proberen het dier zelf bij de teugels naar buiten te leiden. Indien dit niet lukt en bijgevolg verplicht bent om het paard los te laten, waarbij het dier hopelijk naar buiten loopt, dan dien je de poorten onmiddelijk weer dicht te doen. Dit om te vermijden dat het dier terug zou keren naar de stal.

 

 

Bron: Becker M., Pavia A., Spadafori G., Becker T. (2007). Why do horses sleep standing up? Florida:Health Communications Inc.