Grote neusgaten van het paardHonderden jaren geleden waren paarden de enige optie om zich zo snel mogelijk te verplaatsen. Er waren immers nog geen auto's. Paarden werden gekweekt om een snel transportmiddel te hebben.

Hun snelheid kwam vanuit de dunne benen en de krachtige spieren hoog in het lichaam. Een belangrijk aandeel in het behalen van snelheid zijn ook het snel pompend hart en de grote longen. Ze hebben grote neusgaten die zich kunnen uitzetten als ze meer lucht moeten opnemen.

Vergelijk deze grote wijde neusgaten van een renpaard met een ventilatorcompressor van een krachtige machine die lucht naar de motor stuwt. Een paard zuigt hele grote hoeveelheden lucht naar de longen die dient als brandstof als het plots op de vlucht moet slaan van een opkomend roofdier. Die tactiek wordt ook toegepast als het op de renbaan of in de wei loopt. Of als het naar het hek spurt voor een lekker hapje dat het aangeboden krijgt.

Bron: Becker M., Pavia A., Spadafori G., Becker T. (2007). Why do horses sleep standing up? Florida:Health Communications Inc.