Wat is luchtzuigen?

Luchtzuigen of kribbebijten van paardLuchtzuigen heeft ook nog een andere naam, kribbebijten. Het wordt gezien als een vernielend gedrag met de tanden van het paard. De meeste paarden hebben hier geen last van. 

Wanneer een paard aan het kribbebijten is dan grijpt het met zijn bovenste voortanden een voorwerp vast, zoals voederbak, staldeur,... Het spant dan zijn nekspieren op en zuigt dan lucht in. Daarbij maakt het een grommend geluid. Meestal doen ze dit in hun stal. Maar ze kunnen het ook op andere plaatsen doen.

Luchtzuigen is niet goed?

Eigenaars van paarden hebben liever niet dat hun paard aan het luchtzuigen slaat. Indien de paardenstal van hout gemaakt is dan slijt die sneller door de tanden van het paard. Maar ook voor het paard zelf is het niet zo goed. Door het kribbebijten slijten ook de tanden van het paard sneller. De tanden kunnen afgesleten knobbeltjes worden. Het zou ook niet goed zijn voor de nekspieren. Deze zouden overontwikkeld geraken.

Het onderzoek naar luchtzuigen

Zolang dat mensen de paarden opsluiten in stallen is het luchtzuigen bekend. Er is ernstig onderzoek verricht naar dit fenomeen. Men heeft de link gelegd tussen kribbebijten en spijsverteringsproblemen. Uit studies is gebleken dat een dieet met veel koolhydraten een paard kan aanzetten tot kribbebijten. Onderzoekers denken dat dit gedrag ook met pijn kan te maken hebben. Pijn die veroorzaakt is door zuren in het spijsverteringsprobleem. Anderen denken dan weer dat het een neurotisch gedrag is. Veroorzaakt door het te veel opgesloten zitten in stallen.

Bij sommige paardenrassen lijkt de neiging tot kribbebijten ook genetisch bepaald te zijn. Als een jong paard geen vezelrijk voedsel krijgt, en het wordt in een te kleine ruimte gehouden, kunnen zijn genen hem aanzetten tot kribbebijten.

Bron: Becker M., Pavia A., Spadafori G., Becker T. (2007). Why do horses sleep standing up? Florida:Health Communications Inc.