Op een cirkel lopen aan een lange lijn wort 'longeren' genoemd. Bij het longeren staat de trainer in het midden van de cirkel en hij laat het paard aan een lijn van 6 tot 9 meter rondjes rond hem lopen. De lijn is vastgemaakt aan de halster of het hoofdstel.

Hoewel longeren saai kan lijken voor het paard is het eigenlijk een vorm van training. Het paard leert erg veel van het bewegen in een cirkel.

Veel paarden die leerden longeren, werden getraind met mondelinge bevelen. Ze leren om op bevel te stappen, of aan te draven of te galopperen. De trainer houdt een lange zweep in zijn andere hand om het paard vooruit te laten lopen. Bij de meeste paarden volstaat een blik op de zweep al om te reageren, sommige moeten af en toe een slag horen. De zweep wordt niet gebruikt om het paard te slaan.

Longeren is niet alleen een middel om het paard te laten treageren op mondelinge bevelen en en de richtlijnen van zijn trainer te volgen, het helpt het paard ook om stoom af te blazen voordat het bereden wordt. Vooral jonge paarden hebben te veel energie en moeten deze veilig kwijt kunnen voordat een tuiter op hun rug klimt. Longeren is een goede manier voor het paard om energie kwijt te geraken, terwijl het eraan herinnerd wordt de wensen van zijn menselijke trainer te respecteren. Daarnaast brengen ook veel beginnende ruiters hun eerste momenten te paard door aan de longe. Zo kunnen ze op een juiste manier leren zitten in het zadel en leren hoe ze correcte hulp moeten geven.

Bron: Becker M., Pavia A., Spadafori G., Becker T. (2007). Why do horses sleep standing up? Florida:Health Communications Inc.