Hoe kan je zien of uw paard gelukkig is? Een paard kwispelt niet met zijn staart zoals een hond, of spint niet zoals een kat om zijn tevredenheid uit te drukken. Paarden doen andere dingen om hun gelukkig zijn te uiten. Een teken van blijdschap is bijvoorbeeld het rennen in de wei.

Ze lopen voor hun plezier en galopperen dat het een lieve lust is, liefst tesamen met andere paarden. Ook het bokken is een uiting van blijdschap, dit is een beweging van het paard waarbij de achterpoot omhoog gaat en de achterbenen eventueel uitslaan. Weglopen uit angst is natuurlijk iets anders, een gelukkig paard dat loopt heeft een heel andere houding dan een paard dat wegloopt uit angst.

Een iets meer subtielere aanwijzing voor een gelukkig paard is het ontspannen paard dat rondhangt in de wei, graast of luiert in de schaduw terwijl het met zijn staart naar vliegen mept. Of een paard dat ligt te genieten in de zon, uitgestrekt met de ogen dicht (het dier lijkt dan wel ziek of dood te zijn).

Zie ook het artikel "Wat bedoelt mijn paard?"

Bron: Becker M., Pavia A., Spadafori G., Becker T. (2007). Why do horses sleep standing up? Florida:Health Communications Inc.