Het antwoord is ja. Je moet de hoeven van een paard met regelmaat schoonmaken.

Waarom schoonmaken?

Je moet de hoef beschermen tegen schimmel. Vooral tegen de schimmel 'rotstraal'. Rotstraal is een vieze, lelijke stinkende schimmel die een infectie veroorzaakt en de onderkant van de paardenhoef aantast. Deze bacteriële infectie kan je meestal opmerken in de gleuven aan beide kanten van de straal, de inkeping van de straal zelf en het gebied rond de binnenkant van de hoef (de straal is de driehoekige vorm aan de onderkant van de hoef). Rotstraal kan woekeren op plekken die vochtig zijn en beschermd zijn tegen het licht. Het kan zich voeden met organisch materiaal.

Paardenhoeven schoonmaken doe je ook om kleine steentjes te verwijderen die zijn blijven steken in de hoefwand. Een steentje dat blijft vastzitten kan een kneuzing in de zool van het paard veroorzaken. De kans is dan heel groot dat het paard kreupel zal gaan lopen.

Hoe ontstaat deze schimmel?

Wanneer de hoef van het paard zich vult met paardenmest, vochtig stro en modder dan kan rotstraal optreden. Het kan dan verder leven op het weefsel van de paardenhoef. Als de schimmel niet behandeld word dan kan deze zich uitspreiden tot diep in de paardenhoef. 

Behandeling van de schimmel rotstraal

Wanneer uw paard last heeft van rotstraal is het gelukkig eenvoudig te behandelen. Medicatie daarvoor is gemakkelijk te verkrijgen en je kan deze direct op de hoef aanbrengen. De medicatie alleen is echter niet voldoende om rotstraal uit te roeien. Ook de kern van het probleem moet aangepakt worden. Men moet dus de chronische natheid in de hoeven aanpakken zodat de hoeven kunnen drogen en genezen.

 

Bron: Becker M., Pavia A., Spadafori G., Becker T. (2007). Why do horses sleep standing up? Florida:Health Communications Inc.