Bit in de mond van het paardWelke bit je moet gebruiken voor uw paard is een veelgestelde vraag. Ook zullen niet alle paardenafrichters u van hetzelfde antwoord voorzien als je die vraag stelt over hetzelfde paard. Voor elk paard zou je het zachtst mogelijke bit moeten gebruiken. Maar het moet natuurlijk effectief zijn in gebruik.

Dat wil zeggen, het paard stoppen, het paard sturen en mooi nageeflijk houden aan de hand van de ruiter.

Waarvoor dient een bit?

Een bit zit in de mond van het paard en hangt vast aan het hoofdstel. Doordat het paard een bit draagt is het voor de ruiter mogelijk om aanwijzingen te geven aan het paard. Het dient dus voor de communicatie tussen ruiter en paard.

Een zacht bit of hard bit gebruiken?

Het ene paard is natuurlijk het andere niet. Sommige paarden zijn heel gevoelig en hebben voldoende aan het zachtste bit. Bij paarden die meer overtuigingskracht nodig hebben is het aangewezen om een bit te gebruiken dat meer druk op de mond zet.

'Zachte mond' - 'harde mond' 

De begrippen 'zachte mond' en 'harde mond' zijn in gebruik om aan te geven hoe gevoelig een paard is. Paarden worden niet geboren met een 'harde mond'. Dat is het resultaat van een ruiter met een 'harde hand'.

Een paard met een 'zachte mond' zal reageren op kleine aanwijzingen van de ruiter. Hij kan het paard dus berijden met zachte hand. Voor het paard en ruiter is dit een aangename manier van rijden.

Paarden met een 'harde mond' zullen de zachte aanwijzingen via het bit negeren. Uiteraard voelen ze het bit wel zitten maar ze hebben zichzelf geleerd om zich te harden tegen de druk.

Dubbel bit

Soms wordt er ook een dubbel bit gebruikt. De zogenaamde optoming met 'stang en trens'. Daardoor heeft de ruiter meer controle over het paard. Een dubbel bit kan bijvoorbeeld gebruikt worden bij politiepaarden in een menigte of bij bepaalde rijdisciplines (zoals het hoogste niveau van dressuur).

Video: alles over bitten voor je paard

Bron: Becker M., Pavia A., Spadafori G., Becker T. (2007). Why do horses sleep standing up? Florida:Health Communications Inc.