Ezels en paarden zijn verschillende diersoorten, maar zijn verwant genoeg aan elkaar om met elkaar te kunnen paren. Een muildier krijg je wanneer je een mannelijke ezel met een merrie kruist. Een vrouwelijke ezel met een hengst geeft dan weer een muilezel.

De meeste mensen noemen wel alle mengvormen tussen een paard en een ezel, muildieren. Muildieren komen ook meer voor omdat hengsten en vrouwelijke ezels niet zo gemakkelijk drachtig raken.

Deze muildieren/ezels kunnen zich meestal niet voortplanten. Muildieren hebben lange oren en lijken qua uiterlijk het meest op de ezel. Ze zijn sterk en geschikt voor hard werk, ze zijn ook intelligent maar ze moeten wel anders getraind worden dan paarden.

Na de intrede van de tractor nam de vraag naar hardwerkende boerderijdieren af, maar muildieren en muilezels worden nog altijd gehouden door mensen die ze gewoon willen als gezelschapsdier.

Er zijn muildieren die even groot zijn als trekpaarden maar ze kunnen ook even klein zijn als miniatuurpaardenjes. Ze bestaan ook in allerlei kleuren, sommige hebben zelfs tekeningen op hun lichaam waardoor duidelijk is dat ze afstammen van gevlekte paarden.

Bron: Becker M., Pavia A., Spadafori G., Becker T. (2007). Why do horses sleep standing up? Florida:Health Communications Inc.