Het gebruik van een praam bij het paardAls een paard moet onderzocht worden door een dierenarts dan is het niet altijd kalm te krijgen. Ze blijven niet altijd stilstaan tijdens het onderzoek als je het vraagt. Als het paard niet rustig wordt dan kan de dierenarts een praam gebruiken.

 Wat is een praam?

Een praam is een toestel dat men rond de bovenlip van het paard aanbrengt. Men draait dit dan aan zodat het vast blijft zitten aan de bovenlip. Het is een humaan kalmeringsmiddel voor paarden.

Hoe ziet een praam er uit?

Een praam heeft over het algemeen een houten handvat en een touw of metalen grepen aan het uiteinde.

Hoe gebruikt men een praam?

Het touw of de grepen worden rond het puntje van de paardenneus gedraaid. De praam wordt aan het handvat vastgehouden.

Onderzoek naar het gebruik van een praam

Er zijn voorstanders en tegenstanders van het gebruik van een praam. Sommige paardenliefhebbers zijn van mening dat het schadelijk is voor het paard en zelfs pijn doet.

Toch heeft onderzoek uitgewezen dat het paard werkelijk kalmeert van het gebruik van een praam. Zodra de praam is aangebracht wordt het paard afgeleid. In vergelijking met een paard dat geschoren wordt rond de oren zonder gebruik van een praam, daalt de hartslag van het paard waarbij wel een praam gebruikt wordt. Wat betekent dat ze minder stress hebben. Zelfs als een tweede keer op hetzelfde paard de praam aangebracht wordt dan bied het geen weerstand.

Het paard is zo druk bezig met zich af te vragen wat er nu aan zijn neus hangt, dat het vergeet waarom het van streek was. De praam zorgt er voor dat het brein van het paard endorfine loslaat. Daardoor ontspant het paard zich en is het zelfs min of meer verdoofd tegen pijn die het zou voelen tijdens het onderzoek van de dierenarts. 

Goed kalmeermiddel

Wanneer de praam op een correcte manier aangebracht wordt dan zal het hoofd van het paard naar beneden hangen. Het lijkt alsof het paard kalmeermiddelen toegediend gekregen heeft. Wanneer de praam weggenomen wordt dan is het paard weer snel zichzelf.

Oefeningen

Het is hier niet de bedoeling om het gebruik van een praam aan te moedigen. Goede oefeningen met het paard waardoor het kalm blijft zijn natuurlijk de beste optie.

 

Bron: Becker M., Pavia A., Spadafori G., Becker T. (2007). Why do horses sleep standing up? Florida:Health Communications Inc.