Waneer je een hengst bij een merrie plaatst is de kans groot dat de hengst zijn bovenlip krult en zijn tanden en tandvlees laat zien. De opening van de neusgaten wordt door de gekrulde lip afgesloten en houdt de geur van de merrie in de neusholte.

De opgesnoven geur gaat naar gespecialiseerde organen die hypergevoelig zijn en minuscule feromonendetails kunnen waarnemen. Feromonen zijn scheikundige stoffen die vaak werken als seksuele aantrekkingskracht.

De feromonen onthullen heel wat details aan de hengst zoals geslacht, seksuele status en emotionele status. Deze geur zorgt er ook voor dat paarden elkaar kunnen herkennen, ieder paard heeft een unieke geur. Bij het opsnuiven, dat "flemen" wordt genoemd, staart het dier ook en steekt hij zijn nek uit om een flinke snuif te kunnen nemen.

Paarden kunnen ook soms op dezelfde manier reageren op geuren die ze helemaal niet lekker vinden, bijvoorbeeld een ontwormingsmiddel.

Bron: Becker M., Pavia A., Spadafori G., Becker T. (2007). Why do horses sleep standing up? Florida:Health Communications Inc.