Moet een paard een bit dragen om het te kunnen berijden? Heel veel paarden worden bereden met een bit in hun mond, maar hoeft dat hoeft niet altijd, er zijn ook paarden die bereden worden zonder bit.

Sommige paarden worden bereden met een optoming die een 'hackamore' wordt genoems, maar andere hebben gewoon genoeg aan een touw rond hun nek.

Bij een bit wordt er druk uitgeoefend op het gehemelte, de tong en het tandvlees onder aan de mond van het paard. 'Hackamores' (bitloze optoming) oefenen vooral druk uit op de neus en de kin van het paard. Bij gangbare 'hackamores' is de leren neusriem met metalen 'scharen' verbonden, die op hun beurt verbonden zijn met een ketting onder de kin van het paard. Aan die 'scharen' zitten de teugels. Een 'bosal' is een druppelvormige 'hackamore,' gemaakt van ongelooid leer, dat rond de neus van het paard zit. De teugels hangen vast aan een lus onder de kaak van het paard. De controle van het paard wordt behouden door druk te zetten op zijn neus.

Maar er zijn ook goed getrainde paarden die je kan berijden met slechts een touw rond hun nek. Deze paarden reageren op de signalen die de ruiter stuurt met zijn benen, stem en gewicht. Een beteugeling is hier dan niet nodig. Om zo'n getraind paard te laten stoppen hoeft de ruiter enkel maar een zachte ruk aan het nektouw te geven. Zeer getalenteerde trainers kunnen een paard zelfs laten stoppen zonder touw, gewoon door een subtiele verschuiving van hun gewicht.

Bron: Becker M., Pavia A., Spadafori G., Becker T. (2007). Why do horses sleep standing up? Florida:Health Communications Inc.