Een paard is niet zo gek van water. Het zal nog wel meevallen als je het dier een bad geeft met de tuinslang. Meestal blijft het wel stilstaan. Maar wanneer het paard een ondiepe plas moet oversteken dan zal het gaan twijfelen. 

De reden waarom paarden niet snel in het water zullen stappen is omdat het geen goed dieptezicht heeft. De diepte van het water inschatten dat zich vlak voor hem bevindt dat kan het niet zo goed. De ogen van een paard staan aan de zijkant van hun hoofd. Daardoor hebben ze een eenogig zicht en zien ze van dichtbij tweedimensionaal. Eenogig zicht is gemakkelijk voor paarden om te zien wat er aan beide kanten van hun lichaam gebeurt. Maar het is niet functioneel wanneer ze de diepte van een plas moeten proberen beoordelen.

Wanneer bijvoorbeeld het paard door de ruiter naar een rivier wordt gestuurd, dan vraagt hij eigenlijk aan het paard om hem blindelings te vertrouwen. Het paard weet totaal niet hoe diep het water is en zou evengoed in de diepte kunnen verdwijnen.

Een paard zal enkel in het water stappen als het zijn ruiter erg vertrouwt. Dit vertrouwen kan gewonnen worden door reeds ervaring in het water te hebben opgedaan. Paarden die bang zijn om in het water te gaan kan je beetje bij beetje aanleren dat een plas veilig is. Als een paard een ander paard een ondiepe rivier ziet oversteken dan is het geen probleem meer. Het paard heeft immers gezien dat het veilig is en zal hem volgen.

Bron: Becker M., Pavia A., Spadafori G., Becker T. (2007). Why do horses sleep standing up? Florida:Health Communications Inc.