Indien u van plan bent om een Shetlander te kopen moet u er eerst wel even bij stil staan dat het hier om een levend wezen gaat waarover u voor langere tijd de verantwoordelijkheid neemt. Het dier moet verzorgd worden en er zijn kosten verbonden aan de voeding en het onderhoud van uw pony.

Waar kopen?

Je kan op verschillende plaatsen en manieren een Shetlandpony kopen. Dat kan via markten, handelaren, veilingen en bij de fokker of hengsthouder.

Risico's

Vooral het aankopen op de markten en via handelaren kunnen risico's bevatten. Zij weten niet altijd, of vertellen het niet, de gehele geschiedenis van de pony, bijvoorbeeld bij een oudere fokmerrie. Indien u toch een pony wil kopen op de markt of via de handel dan kan je beter een deskundig persoon meenemen.

Voorkeur

Elk jaar vindt op de tweede zaterdag van oktober een Shetlandponyveiling plaats (in de Rijhal van Bergharen, Nederland). Deze veiling is georganiseerd door de Stichting Promotie Shetlandpony. U kan dan in ieder geval een gezonde pony kopen en tevens wordt u alle belangrijke informatie verstrekt. Uiteraard gaat de voorkeur uit voor een aankoop direct via de fokker of via zijn hengstenhouder. U hebt dan de meest betrouwbare en complete informatie.

Prijzen

Er is geen algemene richtlijn voor prijzen aangezien deze zo aan verandering onderhevig zijn. Ook hier wordt aangeraden om een deskundig persoon mee te nemen. Er zijn wel grote prijsverschillen, zo wordt voor mooi getekende bonten en wildkleurigen gemakkelijk twee tot drie maal zo veel betaald als voor een zwartkleurige Shetlander. Ook de maat en het geslacht is van belang voor de prijsstelling. Hengsten zijn over het algemeen veel goedkoper dan merries, uitgezonderd de goedgekeurde dekhengsten.

Bron: van Raak r. en redactie www.overdieren.nl, 2004, De Shetlandpony. Warffum: Welzo Media Productions