Aankopen van een Shetland pony

Indien u van plan bent om een Shetlander te kopen moet u er eerst wel even bij stil staan dat het hier om een levend wezen gaat waarover u voor langere tijd de verantwoordelijkheid neemt. Het dier moet verzorgd worden en er zijn kosten verbonden aan de voeding en het onderhoud van uw pony. Hou er ook rekening mee dat het dier ruimte nodig heeft. Je kan het niet binnenhouden in een hok. Het is van oorsprong nog altijd een buitendier. Je kan de pony houden als een boerderijdier waarvoor een wei noodzakelijk is. 

Hou er ook rekening mee dat een pony langer leeft dan bijvoorbeeld een cavia of een kat. Het heeft dus heel lang verzorging, liefde en aandacht nodig.

Waarom een Shetlander kopen?

Een Shetland pony koop je als gezelschapsdier omdat je nu eenmaal dit soort pony's leuk vindt. Er zijn verschillende soorten maten en kleuren die je kan kopen. Het is ook raadzaam op op voorhand te beslissen wat nu eigenlijk uw bedoeling is met de Shetland pony. Wil je de pony gewoon houden omdat je vindt dat hij er keileuk uitziet of om uw gras te laten maaien? Dan kan je een bonte mini maat uitkiezen. Wil je graag een pony die een koets moet kunnen trekken dan kies je beter voor een grotere maat. Als het een meerspan wordt dan is wellicht ook de kleur belangrijk om een mooi span te vormen.

Koop je de Shetland pony voor uw kinderen? Dan hangt het ook hier weer vanaf wat je met de pony wil doen met betrekking tot het rijden. Willen de kinderen het gewoon vertroetelen? Of wordt het een pony voor dressuur, springen, draven, racen of gewoon om aangename buitenritjes te maken?

Wie zal de pony gaan verzorgen?

Wie zal het meest voor de pony zorgen? En kan deze persoon dat ook op lange termijn blijven doen? Hoeveel kunnen uw kinderen zelf voor de pony zorgen? Doen ma en pa alles of zijn de ouders alleen op de achtergrond als extra hulpje aanwezig? En is er voldoende ruimte voor de pony? Het gebeurd wel eens dat de ouders gewoon een Shetland pony aankopen voor het plezier van het verzorgen of gewoon voor de kinderen maar dat na verloop van tijd er een ander doel bijkomt. Met de pony gaan fokken bijvoorbeeld. Fokdieren stellen wel wat andere eisen aan verzorging en huisvesting. Daar hou je bij de aanschaf best rekening mee.

Bekijk altijd eerst welk doel iedereen voor ogen heeft en ga na of dit binnen uw mogelijkheden past. Zoals geld, huisvesting en tijd. Tijd is bijvoorbeeld een zeer belangrijk aspect. Hoewel een Shetland pony gemakkelijk is in de omgang, in het begin zullen de ouders er altijd moeten bij zijn voor de verzorging en bij het rijden. Puur voor de veiligheid.

Waar kopen?

Wil je het echt goed doen? Vraag dan via de Shetlandponystamboek adressen van een paar officiële fokkers in uw buurt. Je kan ook wat paardenshows waar Shetland pony's aanwezig zijn bezoeken. Over heel Nederland gespreid zijn er behoorlijk wat shows te bezoeken.

Elk jaar vindt op de tweede zaterdag van oktober een Shetlandponyveiling plaats (in de Rijhal van Bergharen, Nederland). Deze veiling is georganiseerd door de Stichting Promotie Shetlandpony. U kan dan in ieder geval een gezonde pony kopen en tevens wordt u alle belangrijke informatie verstrekt. Uiteraard gaat de voorkeur uit voor een aankoop direct via de fokker of via zijn hengstenhouder. U hebt dan de meest betrouwbare en complete informatie.

Zoek je gewoon een leuke rijpony? Bedenk dan dat er tegenwoordig van nogal wat hengsten van op voorhand bekend is dat ze de keuring als dekhengst niet gehaald hebben. Deze dieren worden vaak goedkoop doorverkocht, geruind (gecastreerd) en dankzij de inzet van ervaren ruitertjes binnen een paar maanden redelijk zadelmak afgeleverd.

Pony's uit gratis bladen of gratis adverteersites

Shetlanders die te koop worden aangeboden via huis-aan-huis of gratis bladen of advertentiewebsites waar je gratis kan adverteren zijn dikwijls pony's zonder papieren. Je weet niet wat voor pony je koopt. In deze sector wordt al snel gauw iets beloofd met betrekking tot het rijden of het karakter van het dier. Bij pony's uit de krant of van op gratis websites moet je zeker altijd een dierenarts naar het dier laten kijken.

Koop nooit een pony met een moeilijk karakter waarbij men jou verteld dat het met een beetje werk wel goed zal komen. Dat betekent dat je de pony elke dag een paar uur moet trainen. Weinig mensen hebben daar de tijd voor. Dan zeggen we nog niets over de kennis die je nodig hebt om de pony goed te kunnen opvoeden. Zeker voor kinderen zijn deze exemplaren absoluut niet geschikt. 

Koop uw pony via een door het Stamboek erkende fokker of via een betrouwbare tussenpersoon. Ook kopen via familie en vrienden waarbij de vader en moeder van het dier bekend en aanwezig zijn hoeft geen probleem te zijn. Vraag meteen de papieren en schrijf de pony na aankoop zo snel mogelijk over op de nieuwe eigenaar.

Waar moet je op letten bij aankoop?

Bij het uiterlijk:

 • heeft het dier geen kale, pijnlijke plekken op de rug?
 • heeft de pony veel littekens, vraag dan waarvan deze komen
 • zijn de staart en manen niet vervilt?
 • is er geen eczeem te zien rond de staart en manen?
 • heeft het dier geen korsten rond de ogen?
 • zijn de hoeven niet brokkelig?
 • zit er geen "rot" in de hoeven?
 • heeft de pony geen pijn als je de benen buigt?
 • heeft het dier geen doorgezakte rug?
 • piept de pony niet bij het ademhalen?
 • haalt hij niet te snel of al pompend adem?
 • heeft het dier geen vieze neus?
 • hoest de pony niet bij het lopen of rijden?
 • is de vacht goed verzorgd?
 • staan de ogen helder?
 • staan de benen goed?

Bij het innerlijke:

 • is de pony niet te schrikkerig?
 • bijt hij niet of slaat hij uit bij het aaien of poetsen?
 • bijt, shopt of slaat hij  niet bij het uitkrabben van de hoeven?
 • wordt de pony niet hysterisch als hij een trailer ziet?

Hoeveel kost een Shetland pony?

Er is geen algemene richtlijn voor prijzen aangezien deze zo aan verandering onderhevig zijn. Ook hier wordt aangeraden om een deskundig persoon mee te nemen. Er zijn wel grote prijsverschillen, zo wordt voor mooi getekende bonten en wildkleurigen gemakkelijk twee tot drie maal zo veel betaald als voor een zwartkleurige Shetlander. Ook de maat en het geslacht is van belang voor de prijsstelling. Hengsten zijn over het algemeen veel goedkoper dan merries, uitgezonderd de goedgekeurde dekhengsten.

Bron: van Raak r. en redactie www.overdieren.nl, 2004, De Shetlandpony. Warffum: Welzo Media Productions. - Band G., (2001), De Shetlandpony als gezelschapsdier. Deurne: Etiko.