Shetlandpony veulenDe Shetlandpony is geen moeilijk dier om te houden. Gras, goed hooi, voederbieten, winterwortels, een liksteen en proper water. (zie pagina Voeder)

Vergeet ook niet om regelmatig te ontwormen met een ontwormmiddel. Daarmee onderhoudt je deze pony gemakkelijk. 

De Shetlandpony is geen binnendier, hou het dier buiten in de weide met een beschutting tegen neerslag en wind. Sluit deze dieren zo min mogelijk op. Indien noodgedwongen de pony toch veel op stal (zie pagina Stal) moet staan, zorg dan zeker voor een goede ventilatie, licht en geef het dier elke dag wat beweging.

De stal reinigen

Het is belangrijk dat je de stal proper houdt. Stallen die niet goed gereinigd worden zetten aan tot ademhalingsproblemen en problemen met de hoeven. De grote hoeveelheid ammoniak is daarvoor verantwoordelijk. Uiteraard moet de stal ook goed geventileerd worden.

Ontsmetten van de stal

Nadat u de stal heeft gereinigd kan u deze ontsmetten met een desinfecterend middel. U kan dan de bacteriën, virussen en andere ziekteverwekkers doden. Het is belangrijk dat de stal eerst grondig gereinigd wordt, het heeft geen zin om een stal te ontsmetten die nog vuil is.

Bestrijding van insecten en ongedierte

In een stal is er dikwijls voedsel in overvloed. Dit is heel aanlokkelijk voor insecten en ongedierte. Probeer de stal zo netjes mogelijk te houden en verwijder voedselresten. In de handel zijn ook producten te verkrijgen voor het bestrijden van vliegen. Vliegen kunnen bacteriën en ziektes overdragen op de pony.

Wassen van de vacht

Soms kan het nodig zijn om uw pony eens te wassen. Als hij vuil is of huidproblemen heeft. Niet te veel wassen. In de zomer 1 of 2 keer wassen volstaat. Zie pagina vachtverzorging

Problemen van de huid

Pony's hebben verschillende huidsoorten. Ook de mens heeft die. Uw dier kan een droge of schilferige huid hebben. Een vette of gevoelige huid. In de handel zijn er speciale verzorgingsproducten voor de huid beschikbaar. Speciale shampoos die huidproblemen behandelen of producten die vlekken uit de vacht van uw pony kunnen verwijderen.

Zonnebrand 

Ook de huid van uw pony kan last hebben van zonnebrand op kwetsbare plekken. De ongepigmenteerde huid op het hoofd, rond de ogen en de neus zijn gevoelig voor zonnebrand. U kan deze plekken beschermen met een zonnebrandcrème.

Mooie glans van de vacht

Poets de vacht van uw pony elke week. Je kan de vacht van uw pony een extra mooie glans bezorgen. Voor een show, een wedstrijd, een keuring of gewoon omdat je het mooi vindt. Er zijn shampoos en sprays beschikbaar die de vacht een mooie glans geven.

Leerverzorging

Uw pony een goede verzorging geven is schitterend en het dier zal er gelukkig en gezond van zijn. Heeft u een tuig en een zadel voor uw pony? Ook die kan u langer mooi houden met meer glans en het soepel houden van het leer om scheuren te voorkomen. 

Begin eerst met het reinigen en daarna met het invetten. Het verzorgende product zal dan beter kunnen intrekken en u zal krassen vermijden die kunnen ontstaan door kleine vuiltjes of zand in combinatie met de wrijvende beweging van het invetten. Er zijn reinigende sprays en zadelzeep beschikbaar. Verwijder nadien wel de restjes van de zeep op het leder.

Voor het invetten zijn er eveneens verschillende producten te verkrijgen waarmee je het leer kan invetten. Vet, olie, balsem, met kleur of transparant. Het leer wordt er vochtafstotend door met een mooie glans en je vermijd schimmelvorming op het tuig.

 

Bron: van Raak r. en redactie www.overdieren.nl, 2004, De Shetlandpony. Warffum: Welzo Media Productions - www.medpets.nl/verzorging-paard

Poets ook wekelijks de vacht van uw pony
Dit is goed voor de huid en de vacht
maar ook voor het opbouwen van
de vertrouwensband tussen u en uw pony